Succes leidt tot vechtscheiding in blockchainland

Het ene moment lachte het succes hen toe, nu staan ze met de koppen tegenover elkaar. Hoe een blockchainvinding ontaardt in een vechtscheiding.

Nog geen drie maanden geleden werd gezamenlijk gewerkt aan de mondiale doorbraak van hun blockchainvinding OLE en nu is de rechter er al aan te pas gekomen. Een conflict rond de Groningse blockchainstart-up is flink uit de hand gelopen en de versies van wat er is gebeurd lopen sterk uiteen.

Boete van 500 euro voor elke keer als hij namens OLE optreedt

Arnoud Berghuis en zijn voormalige compagnons prof. Herman Balsters, Gabe van der Weijde en Stefan de Ruiter staan lijnrecht en onverzoenbaar tegenover elkaar. Berghuis heeft al een gerechtelijk bevel aan de broek gekregen, waarmee hem een boete van 500 euro wordt opgelegd voor elke keer dat hij zich opwerpt als vertegenwoordiger van OLE Tech – de technologie achter de taal waarmee op simpele wijze blockchaincode kan worden geschreven.

Wat er is gebeurd tussen beide partijen laat zich lastig reconstrueren. De verhalen lopen zo sterk uiteen, dat óf de beleving van de gebeurtenissen heel verschillend is óf de fantasie een prominente rol speelt.

Berghuis: Ze kregen dollartekens in de ogen

Volgens Berghuis is er één omslagpunt in de relatie tussen hem en de anderen aan te wijzen. Een Britse bank wilde volgens hem 40 miljoen euro betalen voor de techniek, waarna de anderen ‘dollartekens in de ogen kregen’. Berghuis: ,,Vanaf dat moment was alles anders.’’ Hij was degene die de taal wilde aanwenden om er een mooiere wereld mee te maken, zo zegt hij.

Balsters, Van der Weijde en De Ruiter hebben een heel andere versie van het verhaal. Het drietal was al jaren bezig met OLE en betrok Berghuis er vorig jaar oktober bij voor de marketing, organisatie en juridische zaken. Berghuis moest kijken wat de mogelijkheden waren om OLE te verkopen danwel commerciële partnerships aan te gaan.

Techniek is geweldig, maar hoe zit het in de praktijk?

Balsters: ,,In het begin waren we blij met hem en we kwamen met veel partijen in gesprek. Overal hoorden we dat onze techniek geweldig is, maar wel dat men het in de praktijk wilde zien.’’ Van der Weijde vult aan: ,,We hebben veel uitgetest, maar in praktijksituaties komt er meer bij kijken.’’ Hij legt uit dat de markt wantrouwend is geworden, want blockchain wordt geassocieerd met de cryptomuntenhype, die tot ongezonde uitwassen heeft geleid.

De drie kwamen tot de conclusie dat ze moesten zoeken naar pilotprojecten om de werking van OLE in de praktijk aan te tonen. Balsters: ,,We kozen voor ontwikkeling in plaats van verkoop.’’ Ze werken nu onder de naam NorthChain samen in projecten met Bos Incasso/LAVG en DecomXL (circulaire economie).

Drietal kiest voor ontwikkeling in plaats van business

Balsters, Van der Weijde en De Ruiter zeggen dat die keuze voor ontwikkeling in plaats van business intern leidde tot de scheiding der geesten. Het was een proces, zo zeggen ze. Balsters: ,,We gingen weer even in de schaduw en Arnoud had geen zin om terug te schakelen. Hij ging zelfs buiten ons om door met zijn commerciële zoektocht.’’

Maar OLE is het intellectuele eigendom van Balsters, zegt deze. Het is sinds 2012 in ontwikkeling en de rechten op de taal en software zijn gedeponeerd. ,,Het is van mij’’, benadrukt hij, ,,Gabe en Stefan hebben de software ontwikkeld en Arnoud was de verkoper.’’

‘De boete zal ik wel krijgen, dus moeten ze maar oppakken’

Berghuis beheert de site van de Blockchain Kennis Stichting – aanvankelijk door hem en Balsters gerund – en volgens hem is die eigenaar van de OLE-technologie. De anderen bestrijden dat.

Berghuis: ,,Er is nu een boete opgelegd voor elke keer dat ik volgens hen inbreuk pleeg op het het auteurs- en merkenrecht. Die boete zal ik nu wel te pakken hebben, dus ze moeten me maar oppakken.’’ Berghuis is namelijk niet van plan te betalen.

‘Mediation via blockchain? Ja, dat is een leuke’

De blockchaintechnologie moet de wereld beter maken en moet daartoe ook worden ingezet, zegt Berghuis. Hij stelt zelfs dat de blockchain ook in staat is conflicten op te lossen zoals hij nu met zijn ex-partners heeft. ,,De blockchain is transparant en kan alles oplossen. Mediation via de blockchain? Ja, dat is een leuke.’’

Balsters, Van der Weijde en De Ruiter betreuren de affaire. Volgens hen praat Berghuis met externe partijen over de OLE-technologie. Ze stellen: ,,Hij moet daarmee stoppen, spannender dan dat is de hele kwestie niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.