Technologies Added: van start met tien partners en 50 banen

Technologies Added gaat in Emmen met tien partners van start. Op dit moment werken er ongeveer 50 mensen bij de ‘oude’ Philips-fabriek.

Technologies Added wordt donderdag geopend door gedeputeerde Henk Brink. Het is een initiatief van van het Brabantse investeringsbedrijf Chezz Partners, gesteund door de NOM (Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij). De voormalige Philips-fabriek is omgebouwd een fabriek waar meerdere bedrijven, eventueel gezamenlijk, kunnen produceren. Een paar weken terug ontving CEO Rob Goossens uit handen van staatssecretaris Mona Keijzer de erkening van een officieel fieldlab

Productieproces uniek: enige in de wereld

Er is in Emmen een uniek productieproces ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste robot- en informatietechnologie. Verschillende producten kunnen naast elkaar tegelijk worden geproduceerd. Die faciliteit is erg in trek, want voor zover bekend is er niet iets soortgelijks in de wereld. Added is een zogenoemde ‘shared smart factory’ en dat is interessant voor bedrijven die net de opstartfase voorbij zijn en nog geen grote aantallen produceren.

Rob Goossens, tot voor kort vice-president van Fokker, is de net benoemde CEO van Technologies Added. ,,Smart factory wordt de standaard’’, zegt hij. ,,Grote bedrijven hebben het kapitaal om zo’n fabriek zelf te ontwikkelen, maar voor kleine bedrijven is dat lastig. Ze zijn aangewezen op toeleveranciers die ver weg zitten, in lagelonenlanden. Nu kunnen ze dichtbij terecht en hebben meer grip op het productieproces.’’

Verwachting: over twee jaar werken er 250 man

Bij de betrokken partners werken op dit moment 50 mensen. De initiatiefnemers verwachten dat er binnen twee jaar weer net zo veel mensen werken als eerder bij Philips (250 man).

Negen van de tien partijen die meedoen zijn: Sustainder uit Emmen (slimme straatverlichting), Scoozy uit Delft (elektrische scootmobielen), Hydraloop uit Leeuwarden (waterrecycling in huis), Persafe uit Breda (personal safety), SenseGlove uit Delft (VR-handschoen), Embedded Fitness uit Helmond (interactieve apparatuur), Engie uit Roden (gerobotiseerde productie), Oldenburger Fritom uit Veendam/Emmen (distributie en logistiek) en Rockwel Automation uit de VS (industriële automatisering).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.