Tegenwind: Groene stroom uit Roemenië maakt windmolens Groningen en Drenthe overbodig

Nederland moet in andere EU-lidstaten geproduceerde groene stroom gebruiken om zijn klimaatdoelen te halen. Dat maakt de plannen voor de bouw van windparken in Drenthe en Groningen overbodig.

Dat schrijft de actiegroep Tegenwind Veenkoloniën in een open brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Aanleiding is het artikel in Dagblad van het Noorden van zaterdag jongstleden over het Nederlandse bedrijf NeRo Renewables. Dat wil drie windparken in Roemenië bouwen, maar heeft de geproduceerde stroom tot nu toe tevergeefs aangeboden aan het kabinet. Door de groene elektriciteit af te nemen, zou ons land betere kansen hebben zijn klimaat doelen te halen.

De EU staat zo’n constructie toe, indien het land waar de stroom wordt opgewekt zijn klimaatdoelen zelf al heeft gehaald. Het ontvangende land mag die capaciteit dan aan zijn quotum toevoegen. Roemenië heeft aan zijn verplichtingen aan de EU voor 2020 al voldaan.

Beschikbaar

Nederland wil in dat jaar windmolens op land beschikbaar hebben met een gezamenlijk vermogen van 6000 megawatt. Recente verkenningen zijn somber over de haalbaarheid van dit doel. Wiebes wil vooralsnog geen stroom van NeRo omdat hij denkt dat Nederland het nagestreefde vermogen uiteindelijk wel haalt. De Roemeense windparken zijn goed voor 1000 megawatt.

De turbines daar worden volgens Tegenwind geplaatst in ,,een dunbevolkt landschap dat zich wel voor windturbines leent en waar de regionale en lokale bevolking vanwege harde garanties op het gebied van leefbaarheid, gezondheid en economische groei (ipv afbraak als bij ons) er mee in kan stemmen”.

Waterkrachtcentrale

Met de inzet van zonneparken, het snel isoleren van woningen en samenwerkingsprojecten in EU-verband kan Nederland volgens Tegenwind Veenkoloniën afzien van windmolens op land en toch zijn klimaatdoelen halen. De actiegroep wijst verder op een niet nader genoemde waterkrachtcentrale in Roemenië met eveneens een vermogen van 1000 megawatt, waarvan Nederland ook groene stroom zou kunnen betrekken.

De actiegroep verwijt het ministerie van Economischae Zaken dat het nooit iets heeft gedaan met de mogelijkheid groene energie in andere EU-lidstaten te laten produceren. ,,Het is voor ons onbestaanbaar dat deze mogelijkheid (...) niet serieus in behandeling genomen wordt om de plannen voor de windturbineparken op land in onze provicies terug te draaien.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.