TenneT: 215 miljoen extra om nieuwe wind- en zonneparken aan te sluiten

Illustratie: Infograhics DvhN

TenneT, de beheerder van het landelijk elektriciteitsnet, investeert 215 miljoen euro extra in aansluitcapaciteit voor zonne- en windparken in Noord-Nederland.

Het gaat om twee GigaWatt aan extra capaciteit, goed voor zeven miljoen zonnepanelen of 400 windturbines van zonne- en windparken in Noord-Nederland. Er worden onder meer twee nieuwe hoogspanningsstations (380kV/110 kV) gebouwd in Groningen en Drenthe. Die zijn naar verwachting in 2025 klaar.

Daarnaast wil TenneT extra capaciteit realiseren op de bestaande 110 kV-hoogspanningsstations Bargermeer, Coevorden, Emmen Weerdinge, Hardenberg, Klazienaveen, Musselkanaal/Zandberg, Ommen Dante, Stadskanaal en Veenoord. In grote delen van Drenthe en Groningen ligt de aanleg van met name zonneparken stil. Ze kunnen niet op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten omdat de capaciteit te gering is.

‘Euro’s goed besteden’

„Wij willen zoveel mogelijk transportaanvragen voor zonneweides en windparken honoreren”, zegt Ben Voorhorst, COO van TenneT. ,,Daarbij kijken we, gelet op de aanvragen van duurzame projecten, goed naar waar onze maatschappelijke investeringen het hardst nodig en het meest efficiënt zijn. Hoe beter capaciteitsuitbreidingen van elektriciteitsnetten ook daadwerkelijk vol benut gaan worden, hoe beter de euro van de consument wordt besteed.”

De 215 miljoen euro komt bovenop de miljard euro aan investeringen in projecten die in het Noorden al in uitvoering zijn.

‘TenneT doet er alles aan’

Volgens Voorhorst doet TenneT er alles aan om meer aansluitcapaciteit mogelijk te maken. Het wil daarvoor tijdelijke maatregelen nemen, maar daar moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ontheffing voor verlenen.

Het gaat daarbij onder meer om de inzet van reservecapaciteit, waarmee volgens TenneT 500 megawatt extra aansluit- en transportcapaciteit beschikbaar komt. Een andere om capaciteit te winnen is het zogeheten curtailment. Daarbij worden zonneparken tijdelijk afgesloten wanneer overbelasting van het net dreigt op het moment dat het aanbod elektriciteit de vraag overstijgt.

‘Krapte op de arbeidsmarkt’

De netbeheerder wijst erop dat op korte termijn de schaarste aan capaciteit blijft. Volgens de netbeheerder is er ook nog geen zich op alle aanvragen voor aansluitingen voor zonne- en windparken.

,,Daarnaast heeft TenneT te maken met procedures, planologische voorbereidingen, vergunningverlening, bouwtijden en krapte op de arbeidsmarkt. De planologische voorbereidingen en vergunningen voor het realiseren van nieuwe infrastructuur, zoals een groot hoogspanningsstation, duurt 4 à 10 jaar. De bouw zelf neemt zo’n 2 jaar in beslag”, aldus het bedrijf.

menu