De druk op het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen, groeit. Het uitstellen van de aangekondigde versoepelingen is voor horeca- en retailondernemers dan ook een bittere pil. Maar wat vervelender is dan een week later opengaan, is het gebrek aan duidelijkheid en een concreet plan.

Wie dacht Koningsdag op het terras te kunnen doorbrengen, komt waarschijnlijk bedrogen uit. In de persconferentie van dinsdag zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge geen versoepelingen aankondigen van de coronamaatregelen per 21 april. ‘Als de besmettingscijfers het toelaten’, is het openen van terrassen en het schrappen van de avondklok volgens een woordvoerder van het kabinet een week later wel mogelijk.

Allerminst zeker

De grote blijdschap onder retail- en horecaondernemers in Drenthe en Groningen bij het uitlekken van de plannen, maakt plaats voor grote teleurstelling, reageert ondernemer en voorzitter van ondernemersvereniging NVO-NCW Noord Sieger Dijkstra. „Het doet pijn als zo’n aankondiging wordt teruggedraaid.” Dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nog te hoog zijn om open te gaan, valt natuurlijk te begrijpen. Dijkstra: „Maar ondernemers snakken naar een stuk duidelijkheid. Ze hebben er ook veel voor over om zich aan de regels te houden, dat hebben we inmiddels gezien.”

Antje Dijkstra, eigenaresse van Antje’s Taverne in Assen, zag het intrekken van de plannen wel aankomen. „Maar iedereen vraagt om een datum en als die komt ga je je daar toch op instellen. Als voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling in de stad zeg ik: wees voorzichtig met een datum stellen. Mensen zijn eraan toe en willen heel graag; financieel en geestelijk. Als het dan toch niet lukt, is de teleurstelling groot.” Ze ziet liever dat het kabinet met perspectief en een duidelijk plan komt. Als ondernemers te horen krijgen hoe de coronasituatie moet zijn voor de terrassen open mogen, dan kunnen ze zich daaraan vasthouden, in plaats van aan een datum die volledig afhankelijk is van ‘de cijfers’.

Gezellig

De landelijke KHN reageerde feller op het intrekken van de keutel door het kabinet: „Het is opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers.” Volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie staat de volksgezond ook bij horecaondernemers op één, maar kan de horeca best wel veilig en verantwoord open. Antje denkt ook dat het veilig is met de terrassen open, zeker hier in het Noorden. „Maar als ze dat zouden toestaan, bestaat de kans dat mensen uit de Randstad hierheen komen voor Koningsdag. En veel gereis door het land moeten we juist voorkomen.”

Chris Garrit van concertzaal EM2 in Groningen had geen verwachtingen van een Koningsdag met een vol terras. „Wij dachten zelf dat we 1 juni wellicht weer open zouden kunnen. Natuurlijk waren we het liefst vorige week al open, maar dat is niet realistisch. Bovendien gaat het ons ook vooral om hoe we weer open kunnen. Met maximaal dertig mensen die allemaal een mondkapje op moeten en allerlei andere beperkende maatregelen kan het veilig. Maar wij willen niet per se als eerste weer open, wij willen ook vooral weer gezellig open zijn.”

loading

Serieus

Waar Garrit zich wel aan ergert, is dat de ondernemers steeds ‘een worstje’ wordt voorgehouden. Een datum hier, een plan daar... maar tot een serieuze routekaart die hem en zijn collega’s in de horeca duidelijkheid en perspectief biedt, komt het nooit. „Zo krijg ik wel het gevoel dat ze in Den Haag de sector en de mensen die al maanden hun best doen ondanks alles hun hoofd boven water te houden niet serieus nemen.”

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, begrijpt dat we voorzichtig moeten zijn. Tegelijkertijd kan hij niet aan ‘zijn achterban’, de winkeliers in de stad, uitleggen dat ze niet veilig open kunnen. Volgens hem kan dat namelijk door het aantal mensen dat in de winkel mag zijn, te beperken. „Dat is dan iets waar de winkeliers op kunnen sturen en controleren. Opstoppingen in de stad en mensen die in groepen voor winkels staan te wachten, zijn een groter probleem. Voor de horeca geldt volgens mij hetzelfde: het is tijdens Koningsdag veiliger met mensen op de terrassen met anderhalve meter afstand, dan wanneer iedereen bijeen dromt in de plantsoenen en parken.”

Gemeentes

De gemeentes in het Noorden volgen ondertussen de lijn van het OMT en de medische experts. „Het criterium blijft altijd dat een versoepeling mogelijk moet zijn, gelet op de situatie en de besmettingscijfers”, aldus Hans Coenraads woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling. „Dat neemt niet weg dat het jammer is als een versoepeling niet doorgevoerd kan worden. Wij snakken er allemaal naar. Dat geldt voor de horeca en de retail, jou en mij, studenten en de jeugdhulp bijvoorbeeld ook.”

De gemeente blijft zolang de crisis duurt in nauw contact met de getroffen sectoren. Dagelijks via de afdeling economische zaken met ondernemers en burgemeester Schuiling was vorige week op bezoek bij MBO’s en jeugdhulpinstellingen om daar een vinger aan de pols te houden. Ook in Assen is er goed contact tussen de ondernemers en de gemeente, vertelt Antje. „We zitten iedere week samen om te praten over hoe het gaat en om te overleggen over de aanpak. Je zag aan de stadswandeling dat het werkt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus