Toch geen wettelijk minimumtarief van 16 euro voor zzp'ers: minister Koolmees ziet te veel haken en ogen

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). Foto: ANP

Er komt toch geen wettelijk minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is tot de conclusie gekomen dat er te veel haken en ogen zitten aan de invoering van zo'n norm. Het wetsvoorstel wordt daarom ingetrokken.

Koolmees noemt het ‘teleurstellend’ dat na twee jaar voorbereiding de handdoek in de ring wordt gegooid. De reacties die binnenkwamen op het voorstel hebben hem echter van gedachten doen veranderen.

De administratieve last waar zelfstandigen en hun opdrachtgevers mee zouden worden opgezadeld, bleken erg hoog, terwijl tegelijkertijd twijfel ontstond of met het minimumtarief het doel zou worden bereikt om zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt daadwerkelijk meer bescherming te bieden.

Koolmees zegt 'geen papieren tijger’ in het leven te willen roepen. Tegelijkertijd stelt hij vast dat de noodzaak tot bescherming onverminderd groot is. Door de coronacrisis wordt de politiek volgens hem met de neus op de feiten gedrukt.

Honderdduizenden zelfstandigen raakten van de één op de andere dag hun inkomsten kwijt en klopten bij de overheid voor steun aan met een beroep op een Tozo-uitkering. ,,Het is duidelijk dat zzp’ers een kwetsbare groep vormen", aldus Koolmees.

Bodem

Hoewel zzp’ers straks dus geen beroep kunnen doen op een wettelijk minimumtarief hoopt Koolmees dat er op sectorniveau alsnog afspraken worden gemaakt, waardoor er in bepaalde bedrijfstakken een bodem wordt gelegd in de vergoeding voor zzp’ers. Hij volgt daarom 'met interesse’ initiatieven van sociale partners om afspraken voor zelfstandigen vast te leggen.

Daarnaast kijkt Koolmees momenteel naar wettelijke middelen om de positie van medewerkers te versterken die actief zijn voor platformbedrijven, zoals Deliveroo en Uber. Hij denkt erover om regelgeving voor zogeheten driehoeksrelaties, die nu bijvoorbeeld al gelden voor bemiddelaars en uitzendbureaus, ook van toepassing te verklaren op platforms. ,,Een deel van de platformbedrijven zijn eigenlijk uitzendbureaus", meent Koolmees.

menu