Topbaan Faaij bij nieuw onderzoekcentrum

GRONINGEN André Faaij vertrekt als chief scientist bij de New Energy Coalition (NEC), de in Groningen gevestigde kennis- en netwerkorganisatie voor de energietransitie.

Hij is per 1 november benoemd tot director of science bij ECN part of TNO, het nieuwe energie-onderzoekcentrum van TNO en ECN. De organisatie moet de energietransitie aanjagen en de concurrentiepositie van Nederland op dat gebied versterken. Faaij blijft een dag per week als universiteitshoogleraar energiesysteemanalyse verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Faaij kwam in 2014 naar Groningen als wetenschappelijk directeur bij de Energy Academy Europe (EAE). Na het samengaan van het instituut met de Stichting Energy Valley en het Energy Delta Institute in de NEC werd hij in de nieuwe organisatie chief scientist.

De topwetenschapper ziet zijn nieuwe functie als een mooie kans. ,,Het is een nieuwe organisatie waarin fors is geïnvesteerd. ECN part of TNO moet met grote internationale onderzoeksprogramma’s aan de slag en samenwerken met de academische wereld. Dat is precies het speelveld waarop ik graag schaak. Die mogelijkheid had ik ook in Groningen, maar in mijn nieuwe baan kan ik dat in een iets overtreffende trap.”

Hij zegt niet uit onvrede te vertrekken. ,,Ik geef toe: ik vind het soms wel lang duren voor dingen gebeuren. Ik wil nu eenmaal altijd snel met zaken aan de slag, want de energietransitie vergt haast. Maar ik stond en sta achter de fusie waarbij de EAE in de NEC is opgegaan. We hebben imiddels ook behoorlijk wat tot stand gebracht. In die zin is het misschien ook wel een geschikt moment om weg te gaan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.