Tractor mag in Noorden weer de weg op, mits vooraf gemeld: Defence Force reageert opgetogen

Protesterende boeren op de oostelijke ringweg bij Groningen. Foto: Peter Wassing

Groningen, Friesland en Drenthe verlengen het verbod om met tractoren te demonstreren niet.

Dat besloten de voorzitters van de Veiligheidsregio’s zondagmiddag.

Burgemeester Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen stelde afgelopen maandag als eerste een verbod in. Daarna volgden andere provincies.

Dit verbod loopt maandagmorgen om 7 uur af.

Burgemeester had geen regie

Schuiling kwam vorige week tot zijn besluit doordat boerenprotesten niet waren aangekondigd. ,,Ik heb geen regie’’, zei hij.

Volgens de burgemeester leidden de demonstraties tot gevaarlijke situaties, temeer omdat ambulances, brandweer en politie door de tractoren worden gehinderd in het uitvoeren van hun taak.

Gesprek met Farmers Defence Force

De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben inmiddels gesproken met actiegroep Farmers Defence Force. Die probeerde vorige week tevergeefs met een kort geding het verbod van tafel te krijgen.

Op basis van de gesprekken gaan de veiligheidsregio’s er vanuit dat eventuele nieuwe demonstraties vooraf worden aangemeld. Daardoor hebben de burgemeesters gelegenheid ze te beoordelen op veiligheid en openbare orde en waar nodig orde op zaken te stellen.

Dit is geen vrijbrief, zegt Schuiling

Dat is tegelijk een voorwaarde. Mochten nieuwe demonstraties niet worden aangemeld, worden er opnieuw maatregelen genomen. Dat gebeurt ook als afspraken geschonden worden.

Volgens Koen Schuiling is het einde van het verbod geen vrijbrief voor de boeren. Onveilig gedrag wordt niet getolereerd, zegt hij. ,,De bestaande wettelijke regels blijven van kracht.’’

De Emmer burgemeester Eric van Oosterhout zegt als plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe: ,,We willen boeren de ruimte geven hun punt te maken. Maar wel op een veilige en verantwoorde manier.’’

Landelijk mogelijk verbod op tractors

In weerwil van het Noorden zit er mogelijk wel een landelijk verbod op demonstraties met tractoren aan te komen.

In Nijmegen is het komende week verboden met landbouwvoertuigen te demonstreren. Burgemeester Hubert Bruls van die stad, wil maandag in het landelijk overleg van veiligheidsregio’s een landelijk verbod bespreken.

Bruls is voorzitter van het landelijk overleg. In uiterste noodzaak zou er een landelijk verbod kunnen komen. ,,We hebben de indruk dat het nog lang niet voorbij is”, aldus Bruls over de aanhoudende boerenacties met trekkers.

Ook Bruls heeft grote moeite met het feit dat demonstraties niet vooraf worden aangekondigd.

Farmers Defence Force: actie vooraf melden hindert missie niet

Farmers Defence Force zegt blij te zijn met het besluit van de noordelijke Veiligheidsregio’s. Om aan de voorwaarde van vooraf melden te kunnen voldoen, roept de actiegroep boeren op zich bij haar aan te sluiten. ,,Op die manier kunnen we blijven protesteren met ons boerensymbool: de trekker.’’

Volgens FDF dwarsboomt de voorwaarde van vooraf melden de missie en het doel van de acties niet. Dat doel is, zegt FDF dat iedereen in Nederland moet weten dat de voermaatregel van tafel moet.


menu