Werkzoekenden moeten de komende jaren meer uitgaan van hun vaardigheden dan van hun werkervaring. Het traditionele cv wordt minder van belang.

Uitkeringsinstantie UWV verpakt die boodschap vandaag in haar jaarlijkse publicatie Regio in Beeld.

In zowel Groningen als Drenthe zag UWV direct na het uitbreken van de crisis een fikse toename van het aantal werkzoekenden. Dat stabiliseerde in de zomer. ,,De impact van corona was uiteindelijk minder dan gedacht. De steunmaatregelen van de overheid hebben dat flink gedempt’’, zegt Erik Oosterveld van UWV.

Drenthe harder getroffen dan Groningen

Daarbij is Drenthe harder getroffen dan Groningen. Dankzij de aanwezigheid van veel stabiele sectoren als onderwijs, openbaar bestuur en zorg raakte de coronacrisis Groningen minder hard.

Drenthe, waar gevoelige sectoren als recreatie, toerisme, cultuur en sport nadrukkelijker aanwezig zijn, werd harder geraakt door de crisis. ,,Maar toch haalt dat het niet bij de klappen die bijvoorbeeld de regio Amsterdam en Noord-Brabant kregen’’, zegt Oosterveld. ,,Met Schiphol, toerisme, horeca en detailhandel kwam in Amsterdam de economie bijna stil te liggen.’’

Verschillen tussen sectoren

Het schetst, zegt Oosterveld, niet alleen de verschillen tussen regio’s maar ook tussen sectoren. Die zijn groot. ,,Sommige sectoren (horeca, evenementen) vielen stil. Andere sectoren als onderwijs en openbaar bestuur draaiden volop door.’’

Nu de tweede coronagolf over het land spoelt en steunmaatregelen hier en daar worden afgebouwd, bereidt het UWV zich op een nieuwe ontslaggolf, zegt Oosterveld.

Advies is vaker: omscholen

Het UWV zegt in Regio in Beeld dat het bewegen tussen sectoren van belang wordt. Omscholen of kijken hoe je tijdelijk een zijstap kunt maken naar een baan in een heel andere sector, worden belangrijke begrippen.

Zeker in sectoren waar de werkgelegenheid structureel lijkt te dalen, zal de instantie mensen adviseren zich om te scholen. Temeer omdat er in sectoren als techniek, ICT en de bouw nog altijd veel vraag is naar mensen.

Daarnaast zal tijdelijk ander werk van belang worden. ,,Als je in een zwaar getroffen sector als de evenementensector werkt, moet je kijken hoe je vaardigheden elders in kunt zetten. De evenementensector zal ooit weer gaan draaien, maar een geluidstechnicus kan tot die tijd proberen zijn kwaliteiten in te zetten in de techniek.’’

Vaardigheid en wendbaarheid

Als de tweede coronagolf leidt tot een instroom in de WW zullen vaardigheden en wendbaarheid een belangrijke rol spelen voor het UWV.

Er zijn veel scholingsmogelijkheden en daar moeten mensen zich op richten. ,,Er zijn sectoren die veel mensen vragen en blijkbaar komen mensen zonder baan daar niet terecht. Dus iemand die goed kan klussen en zijn baan als financieel administrateur verliest, moet kijken of hij in bijvoorbeeld de bouw terecht kan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Arbeidsmarkt