Trappenfabriek failliet: elf banen weg

GROOTEGAST Elf werknemers van Houtproductie Groningen in Grootegast verliezen vandaag hun baan door het bankroet van het bedrijf.

Het faillissement is vorige week aangevraagd door de pensioenfondsen. Het personeel krijgt vandaag de ontslagbrief overhandigd van curator Pieter Lettinga van Dorhout Advocaten in Groningen. Zoals de zaken er nu voor staan en gelet op twee eerdere faillissementen van de betrokken ondernemer – in 2011 en 2015 – ziet Lettinga geen mogelijkheden voor een doorstart.

Houtproductie Groningen is feitelijk een voortzetting van Van den Born Trappen en Dakkapellen in Marum. Het bedrijf verhuisde eind vorig jaar naar Grootegast na een ernstig conflict met de huurbaas. Dit resulteerde in een gerechtelijke uitspraak waarbij Van den Born nog 55.000 euro aan de verhuurder moest betalen.

Na de verhuizing werd de ondernemer nog eens aangeslagen voor schade aan het pand, die ruim 200.000 euro zou bedragen. Om zijn eis kracht bij te zetten, heeft de voormalige huurbaas gebruik gemaakt van zijn pandrecht op onder meer de machines van Houtproductie Groningen.

Daardoor kon de fabriek geen trappen meer produceren, aldus Lettinga. De fabriek moest de productie uitbesteden. Het personeel hield zich volgens Lettinga de laatste weken alleen nog bezig met de plaatsing van de trappen.

De curator onderzoekt of de vorige verhuurder rechtmatig heeft gehandeld. ,,Er valt juridisch wel wat op af te dingen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.