Truc kost personeel uitleenbedrijf geld

De 107 ex-werknemers van hulpmiddelencentrum HCNON hadden recht op een miljoen euro uit het faillissement in 2012. Maar een financieel bedrijf kaapt met een truc een deel van het geld weg.

Moreel verwerpelijk
„Moreel volstrekt verwerpelijk, maar juridisch staan ze in hun recht.” Curator Jan van der Hel is witheet over een claim van Invadco op het failliete HCNON. Invadco is een Amsterdamse bedrijf dat vorderingen op failliete bedrijven opkoopt, zodat mensen die geld tegoed hebben na een faillissement in ieder geval iets krijgen.

De Gronings-Twentse Hulpmiddelen Centrale Noord Oost Nederland (HCNON), leverancier van bijvoorbeeld krukken en rolstoelen, ging in 2012 failliet. Het kostte 107 mensen hun baan. Ze kregen ook geen sociaal plan of wachtgeld omdat er geen geld zou zijn. Onverwacht bleef er uit het faillissement bijna een miljoen euro over, de waarde van de achtergebleven krukken, rolstoelen en andere hulpmiddelen. Officieel hadden de aandeelhouders daar recht op: de zorgorganisaties Livio, Sensire, Carintreggeland, ZorgAccent en Thuiszorg Noord West Twente. Maar na een lang, bitter gevecht kregen de ex-werknemers het. Het geld zou dit voorjaar worden uitgekeerd.

Kink in de kabel
Maar er kwam een kink in de kabel. Invadco is bij schuldeisers van HCNON langsgeweest en heeft hun vorderingen opgekocht voor een deel van de werkelijke waarde. Omdat ze wel 100 procent uitgekeerd kregen - net als alle andere schuldeisers - werd op die gekochte claims al winst gemaakt. Maar Invadco wil ook rente over de uitbetaalde claims. In totaal 82.000 euro.

Omdat het uitzonderlijk is dat er na een faillissement zoveel geld overblijft dat alle schuldeisers kunnen worden uitbetaald, was die renteclaim een totale verrassing voor Van der Hel: „Ze bleken een punt te hebben. Ik vind dat dit verboden zou moeten worden, want nu profiteren mensen die niets met HCNON te maken hadden. De fout zit bij de schuldeisers die hun claims hebben verkocht.” Die hebben er waarschijnlijk maar een schijntje voor gekregen, terwijl ze 100 procent hadden kunnen hebben. Dom. Nu gaat een ander er met de buit vandoor.”

De claim heeft nog een ander gevolg: er moet nu een zogeheten vereffenaar in het faillissement worden benoemd die alle schuldeisers wijst op de mogelijkheid van rentevordering. Daarmee zou het totale rentebedrag nog flink kunnen oplopen en het bedrag dat kan worden uitgekeerd aan de voormalige werknemers nog kleiner worden. wat de uitkering verder kan verlagen.

Teleurgesteld
De stichting die oud-werknemers vertegenwoordigt is diep teleurgesteld. „We doen een appel op de andere schuldeisers het hierbij te laten. We hebben ruim drie jaar geknokt voor gerechtigheid en dan gebeurt dit. Dit voelt heel onrechtvaardig.”

Invadco is zich van geen kwaad bewust. Directeur Thijs Aardenburg: „Als de werknemers een afspraak hebben met de aandeelhouders, moeten ze zich daar melden. Of bij de curator. Dit is gegaan volgens de faillissementswet. De curator hoort de zaken netjes af te wikkelen, regels zijn er niet voor niets.” Op de vraag of morele aspecten een rol spelen bij deze manier van zaken doen: „Wat heeft u daarmee te maken?”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.