Tsjechische constructie maakt huis aardschokbestendig (+video)

Foto: DvhN/John Geijp

De nieuwe woning van Ed Rees (56) die aan de Kerkwijk in Nieuw Scheemda verrijst, heeft twee specifieke eigenschappen: ze is energieneutraal én aardbevingsbestendig.

Het wordt gebouwd volgens het K-Kontrol-bouwsysteem dat is bedacht door de Tsjech Henry J. Tieze. De Haarlemmer Rees wil met het bedrijf Eco-pluswoningen dat hij met Ad van Leur (57) uit Montfoort heeft opgericht, het Tsjechische bouwsysteem aan de man brengen in Nederland, maar vooral ook in het door aardschokken geplaagde Groningen. Het bedrijf heeft behalve in Almere dan ook een vestiging in Hoogezand.

De constructie is volgens Rees al vele malen beproefd in aardbevingsgebieden in onder meer in Azië, Canada en de VS. ,,Ook in regio’s waar orkanen voorkomen.”

Huis beweegt als geheel

Wat het bouwsysteem bevingbestendig maakt? Rees: ,,Het kan niet instorten. Bij traditionele bouw ligt bijvoorbeeld de vloer op gemetselde muren. Die twee kunnen los van elkaar bewegen. In dit systeem zitten alle elementen van het huis vast aan elkaar: vloeren, muren, balken... Daardoor beweegt het huis als geheel mee als de aarde beweegt.”

De constructie stoelt verder op de principes van het ‘passief bouwen’, met een isolatieschil die de warmte van bijvoorbeeld de invallende zon, de bewoners en de apparatuur in het huis gebruikt voor de verwarming.

Optimistisch

Rees is optimisch over het welslagen van zijn onderneming, die vestigingen heeft in Almere en Hoogezand. ,,We hebben al diverse offertes lopen hier in Groningen, maar ook in de rest van Nederland.”

Rees verlaat zijn woonplaats Haarlem overigens niet alleen om zakelijk redenen om de woning in Nieuw-Scheemda, waarvoor gisteren de eerste paal werd geslagen, te betrekken. ,,Mijn meisje Christina komt uit Noordbroek. Daarom wilde ik deze kant op.”

menu