UWV moet oud-werknemers champignonkweker Grootegast betalen

Uitkeringsinstantie UWV moet zeven oud-werknemers van een failliete champignonkweker in Grootegast alsnog uitbetalen, zo heeft de Centrale Raad van Beroep in Utrecht beslist.

Toen Champignonkwekerij Henk Zuidersma in Grootegast op 22 oktober 2013 failliet ging, had het personeel al heel lang geen loon en vakantiegeld ontvangen. Het UWV wilde wel het salaris over de gebruikelijke zes weken na de faillissementsuitspraak betalen, maar weigerde verder over de brug te komen. Advocaat Broer van Dijk sprong voor zeven gedupeerden in de bres.

Rechtszaken

In de twee rechtszaken die volgden, voerde de uitkeringsinstantie aan dat het personeel niet voldoende heeft gedaan om de achterstallige loonbetaling bij de werkgever op te eisen. De rechtbank in Groningen constateerde vorig jaar dat de kwekerij op 30 november 2012 was gestopt met betalen. De eerste aanmaningsbrief van de medewerkers kwam pas op 20 september 2013.

De medewerkers hebben hun baas wel verschillende keren aangesproken, zo bracht hun raadsman in verweer. Van Dijk wees erop dat het kwekerijpersoneel laaggeschoold is. De medewerkers wisten niet waar ze juridische hulp konden krijgen. Bovendien vreesden ze dat het geklaag ontslag zou betekenen.

Betalen

De Centrale Raad van Beroep constateert dat de zeven voormalige personeelsleden de wet niet misbruiken om een faillissementsuitkering te krijgen. ,,Eerder waren het werknemers, die hebben geprobeerd hun werkgever te steunen bij het moderniseren en rendabel maken van zijn bedrijf om zo ook op langere termijn verzekerd te zijn van arbeid.’’ Het UWV moet nu alsnog het loon en vakantiegeld over de dertien weken voorafgaande aan het ontslag betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.