De Almelose metaalfabriek Van Merksteijn zet de deur naar de Eemshaven weer open. ,,We hebben het dossier weer opgepakt’’, zegt projectleider Arno Westerhof.

Van Merksteijn International is een grote leverancier van vooral walsdraad uit Almelo. Er werken ongeveer 500 man bij de internationaal opererende staalbewerker.

Walsdraad van metaalschroot

Eind 2017 maakte Van Merksteijn wereldkundig dat het in de Eemshaven een fabriek wilde bouwen. De bedoeling is in die fabriek walsdraad te produceren van metaalschroot.

De plannen waren een geweldige opsteker voor de Eemshaven. De fabriek vergt een investering van zo’n 250 miljoen. De fabriek zou bijna 300 mensen werk kunnen bieden.

Voor de aan- en afvoer van het staalschroot zocht en vond het bedrijf een plek aan het water in de Eemshaven. De Tukkers willen een hightech fabriek bouwen op een terrein van 28 hectare pal achter de Vattenfall-centrale.

Stikstof gooit roet in het eten

De stikstofcrisis gooide in 2019 roet in het eten. De vergunning voldeed niet meer aan de stikstofeisen. De crisis was voor Groningen Seaports reden diverse keren aan de bel te trekken. Het havenbedrijf zag voor miljarden aan geplande investeringen in Eemshaven en Delfzijl verdampen.

De fabriek Van Merksteijn in Eemshaven balanceerde zelfs even op het randje tussen uitstel en afstel. ,,Ik kijk nog wel eens naar het dossier’’, zei Westerhof afgelopen najaar. ,,Maar het ligt op het randje van mijn bureau. Het valt er nog net niet af.’’

We onderzoeken het weer

Een half jaar later heeft het dossier echter weer een plek terug veroverd centraal op zijn bureau, zegt Westerhof. ,,We onderzoeken het weer. Verder doen we er op dit moment geen uitspraken over.’’

Volgens Westerhof heeft het oppakken van de plannen niet te maken met de mogelijke uitbreiding van de Eemshaven. ,,Dat heeft geen invloed op onze plannen.’’

Walsdraad voor hekwerken en beton

Walsdraad is geschikt voor allerlei doeleinden. Van Merksteijn zet het vooral in voor de vervaardiging van hekken. Maar walsdraad wordt ook gebruikt voor wapeningstaal dat gebruikt wordt om beton te versterken. Van Merksteijn is een van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Eemshaven
Groningen Seaports