Van Merksteijn stelt bouw fabriek met tenminste een jaar uit

Een artist impression van de fabriek in de Eemshaven. Eige foto

De bouw van de walsdraadfabriek van Van Merksteijn in de Eemshaven is vanwege meerdere onzekerheden met ten minste één jaar uitgesteld. De fabriek kost 300 miljoen euro en zou werk bieden aan 300 man.

In een persbericht meldt Van Merksteijn dat men tot dit besluit is gekomen vanwege ‘snel veranderde externe omstandigheden in het laatste half jaar, het huidige investeringsklimaat in Nederland en grote (economische) onzekerheden die voor ons liggen’. Het gaat in de Eemshaven om de nieuwbouw van een staalfabriek en walserij - het project heet Green Steel Mill.

Er zou normaal al begonnen zijn

Er zou normaal gesproken al met de bouw zijn begonnen, maar er was al uitstel na een vonnis eind mei van de Raad van State dat PAS (Programma Aanpak Stikstof) geen onderdeel meer mocht zijn van nieuwe vergunningen. PAS zorgt er doorgaans voor dat de stikstofmaatregelen niet meteen hoeven te worden uitgevoerd.

Van uitstel naar afstel?

Van Merksteijn heeft nu besloten de zaak een jaar stil te leggen. Het is volgens projectmanager Arno Westerhof van Van Merksteijn niet te zeggen of van dit uitstel ook afstel komt. ,,Daar gaan we niet vanuit’’, zegt hij. Maar wanneer de fabriek wel gebouwd wordt, is moeilijk in te schatten, zo stelt Van Merksteijn. Men zegt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden.

menu