Van The Big Building naar No Building in Groningen

Startup-kolonie The Big Building (TBB) in Groningen sluit, eigenlijk zoals verwacht, de poorten op 31 mei.

Het voormalige pand van PostNL aan de Achterweg wacht dan de sloopkogel.

De oprichters Ralph Steenbergen en Nick Stevens hebben vanaf de start september 2015 gezocht naar een opvolger van TBB, want van meet af wisten ze dat het pand op 1 juni 2018 zou worden gesloopt. Het was een tijdelijk onderdak voor de talrijke startups die de stad Groningen rijk is.

Liefst 630 communityleden raken min of meer dakloos

Tot voor kort werkten er 700 mensen in het pand bij ruim 70 startups, de laatste weken is dat door de dreigende sluiting al teruggelopen tot circa 630. Ze zijn straks min of meer dakloos.

Nick Stevens, links daarnaast staand Ralph Steenbergen, informeren de mensen die werkzaam zijn in The Big Building. Foto: DvhN

De bewoners van TBB werden woensdagmiddag geïnformeerd over de aanstaande sluiting. Er is door de aantrekkende economie steeds minder leegstand in kantoorgebouwen en door die aantrekkende markt lopen de huurprijzen weer flink op, waardoor het lastig was een alternatief te vinden voor de leiding van TBB. Want TBB was bovendien goedkoop met een huurprijs van 75 euro per vierkante meter.

Gemeente Groningen biedt geen alternatief pand

The Big Building is een particulier initiatief van Steenbergen en Stevens. Ze hebben bij dit startup-pand geen steun gehad van overheden. Er is gekeken of de overheid een alternatief onderdak kon bieden, maar de gemeente Groningen heeft dat niet kunnen aanreiken.

Steenbergen en Stevens hebben steeds een manier gezocht om The Big Building te laten voortbestaan. In de vorm van een pand is dat niet gelukt, maar ze gaan wel verder met The Big Building Academy, waar ondernemers andere ondernemers gaan helpen met ondernemerschap.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.