Veehouder in Blijham: 'Megastal is een gemeen woord'

Wakker Dier maakt zich zorgen over de toename van het aantal megastallen. Van de ophef die daarover ontstond balen de boeren weer. Mega klinkt veel naarder dan het echt is, betogen ze. Maar krijg dat maar eens uitgelegd.

„Zie je die daar achter?” wijst melkveehouder Wim Verweij uit Blijham. „Da’s Emma Darling, onze alleroudste koe.” Vertederd: „Eigenwijs dat die is! Als ze aan komt rennen, kun je maar beter uit de weg gaan.”

Wim Verweij kent al zijn koeien, en niet alleen bij naam. Hij weet wie er ‘goeiig’ zijn en wie ‘boefjes’. En dat terwijl hij maar liefst vierhonderd exemplaren bezit.

loading

Megastal is geen Mega Piraten Festijn

Vanaf 250 melkkoeien geldt een melkveebedrijf als megastal. Maar Verweij zal zijn eigen bedrijf nooit zo noemen: „Ik vind het een gemeen woord, negatief. Een Mega Piraten Festijn klinkt gezellig, een megastal klinkt naar.”

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier beschouwt zeer grote stallen inderdaad als een slechte zaak. Het welzijn van dieren komt er in het geding, betoogt de organisatie, omdat ze onvoldoende verzorging krijgen of bijvoorbeeld niet naar buiten kunnen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer megastallen bijgekomen, meldde Wakker Dier gisteren in een rapport. In 2010 stonden er in Groningen 27, nu 65. In Drenthe groeide het aantal megastallen van 23 naar 44.

Dartelen door de wei

Verweij ervaart het Wakker Dier-rapport als een aanval, en veel collega’s met hem, weet hij. Nu hangt weer dat gemene woord aan zijn bedrijf, ‘megastal’; het roept associaties op met een fabriek, waar de dieren hutje mutje op elkaar staan in bedompte duisternis.

Maar in Blijham dartelen de koeien de wei in, zoals elke middag na het melken. Binnen in de stal waait het bijna net zo straf als buiten, want zodra het weer het toelaat, staat alles open. Verweij wil zijn bedrijf uitbreiden en moderniseren. Een betere stal, voor in totaal 1250 koeien.

De vergunning was eigenlijk al in oktober vorig jaar rond, maar de vogelbescherming maakte bezwaar bij de Raad van State. „Ze zijn bang voor het welzijn van de koeien als het er zo veel zijn”, zucht Verweij. „Mij frustreert het wel.”

loading

Van twee- naar viersterrenhotel

Want wat hij maar niet uitgelegd krijgt, hoe hij het ook probeert, is dat hij juist wil uitbreiden om het voor zijn dieren beter te kunnen maken. „Ik wil het hier als het ware van een twee- in een viersterrenhotel veranderen. De koeien grotere boxen geven, en zand om in te liggen - dat is beter voor ze.” Maar dat kost wat, en om de investering te kunnen doen, moet Verweij opschalen.

Daardoor haalt zijn stal niet alle eisen die zijn afnemer, A-Ware Food Group, stelt aan extra duurzame producten. Terwijl Verweij dat wél zou willen. „Co2-uitstoot en dierenwelzijn zijn nu echt hot items op de markt. En ik denk dat dat heel goed is”, zegt hij met een blik op de koeien in de weide. „Dit is toch een prachtig gezicht? Zo zie ik ze zelf ook het liefst.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Video