Veel meer huizen verkocht in Noorden

De huizenmarkt in het Noorden trekt sterk aan. In Drenthe en Groningen werden in het eerste kwartaal van 2016 fors meer bestaande woningen verkocht dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS dinsdag bekend maakte.

Meer huizen verkocht

In de eerste drie maanden van het jaar wisselden in de provincie Groningen 1304 huizen van eigenaar. Een stijging van 23,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen 1054 woningen werden verkocht. In Drenthe steeg de verkoop met 19,4 procent van 976 woningen in het eerste kwartaal van 2015 naar 1165 in het eerste kwartaal van dit jaar.

Over een jaar gezien is de stijging fors. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2015 blijft de verkoop achter. In Groningen daalde het aantal verkopen met 18,6 procent en in Drenthe zelfs met 22,9 procent. Dit is overigens een terugkerend patroon, in de eerste maanden van het jaar worden over het algemeen minder woningen verkocht. Voor makelaars is er daarom zelfs reden tot juichen. Andere jaren was deze seizoensdip namelijk veel sterker. In 2015 zakte de woningverkoop in Groningen bijvoorbeeld nog in met 36,7 procent.

Voor hogere prijzen

Tegelijk met de stijgende huizenverkoop, stijgen ook de prijzen. Die zijn nog niet op het niveau van voor de crisis maar gaan wel duidelijk omhoog. Vergeleken met een jaar eerder zijn verkochte huizen in Groningen in mei gemiddeld 2,7 procent duurder. Drenthe blijft echter achter. Daar stegen de prijzen met slechts 0,3 procent. Landelijk gezien stijgen de prijzen harder met gemiddeld 4,3 procent verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs in mei 2015 en mei 2016.

Huizenkopers betaalden in Groningen gemiddeld 167.360 euro voor een woning. In Drenthe werd gemiddeld 200.577 euro neergeteld.

Op de noordelijke woningmarkt is Friesand koploper. Daar steeg het aantal verkochte woningen met 29,6 procent. Ook de prijzen stegen er, met 3,1 procent, sneller dan in Drenthe en Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.