Verdachte omkopingszaak Google Eemshaven: ‘Officier moet zich laten onderzoeken’

Ineens is er die emotionele ontploffing. ,,Als er één persoon een psychologisch onderzoek zou moeten ondergaan, is dat die meneer.’’ En Rudy Stroink wijst naar de officier van justitie.

Rudy Stroink, de voormalige baas van de failliete vastgoedmaatschappij TCN, wordt er van verdacht een Google-directeur te hebben omgekocht om een huurcontact af te dwingen voor het datahotel dat Google van 2006 tot 2016 in de Eemshaven huurde. Hij ontkent in alle toonaarden en benadrukt dat maandag, op de dag van de laatste regiezitting voor de rechtszaak in september van start gaat, met een interview in de Volkskrant.

‘Een loopje met de feiten’

Dit interview is de officier van justitie in het verkeerde keelgat geschoten. Hij had het op prijs gesteld als Stroink in een verhoor was verschenen. Volgens de officier neemt Stroink in het kranteninterview een loopje met de feiten en getuigenverklaringen. Hij veronderstelt: ,,De verdachte denkt privileges te hebben en wij gaan er altijd maar vanuit dat een witteboordenverdachte normaal in elkaar steekt, maar misschien is hier een psychologisch onderzoek op zijn plaats.’’

Daarna krijgt de officier de wind van voren. De advocaat van Stroink overlegt een mail waarin hij de officier vraagt of hij Stroink wil verhoren, want die staat te popelen zijn verhaal te doen. Daarop komt het antwoord dat er geen vragen voor Stroink zijn.

Tussenpersoon ingeschakeld

Stroink vertelt in de Volkskrant dat hij een jaar lang is gevolgd en getapt. Hij begrijpt ddat fanatisme niet. Stroink legt in het interview uit dat de Google-directeur met wie hij destijds over het huurcontract onderhandelde voorstelde een makelaar als tussenpersoon in te schakelen. Stroink trok die tussenpersoon na en liet Google weten dat er een tussenpersoon was ingeschakeld.

TCN/Stroink betaalde deze tussenpersoon een vergoeding. Die lag lager dan hij voor een Nederlandse makelaar zou hebben betaald, zegt Stroink. Pas in 2016, toen hij werd verhoord, hoorde hij dat de tussenpersoon 70 procent van diens vergoeding aan de Google-directeur had afgedragen. En dat die vergoeding via de Bahama’s liep, heeft Stroink naar eigen zeggen nooit geweten. ,,Ik betaalde niet zelf, ik gaf alleen een akkoord’’, zegt hij in de Volkskrant. ,,Anderen controleerden en betaalden. We hadden deze mechanismes juist ingebouwd om misbruik te voorkomen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.