De verkoop van het aandelenpakket van het online veilinghuis Catawiki in Assen biedt de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) flink meer ruimte om het noordelijke bedrijven op weg te helpen.

Dat zegt directeur Dina Boonstra bij de presentatie van de jaarcijfers van de ontwikkelingsmaatschappij. Daarbij wijst ze op ondersteuning van starters en grote bedrijven. ,,Maar zeker ook de bedrijven die met investeringen van een of twee ton al verder kunnen komen. Dan heb je het vaak over het midden- en kleinbedrijf.’’

Britten investeren in Catawiki

Eind vorig jaar pompte het Britse Permira 150 miljoen euro in online veilinghuis Catawiki. Voor de NOM was dat het sein haar aandelenpakket in Catawiki nagenoeg compleet van de hand te doen. Dat betekende een financiële klapper.

Het is geld dat dat de ontwikkelingsmaatschappij benut om andere bedrijven op weg te helpen. Boonstra: ,,In 2020 maakte we ons strategisch plan. De verkoop van Catawiki biedt ons mogelijkheden die we vorig jaar nog niet in het plan hadden staan.’’

Kers op een toch al smakelijke taart

Voor de NOM was ‘Catawiki’ de kers op een taart die toch al goed smaakte. In 2020 beleefde de ontwikkelingsmaatschappij drie succesvolle exits: Detact Diagnostics, Organ Assist en Dutch Theatre Systems. Het betekende voor de NOM een positief resultaat van 4,7 miljoen euro.

Met de uitbraak van de pandemie was 2020 voor de NOM dan ook een bijzonder jaar, zegt Boonstra. ,,Dat wij een goed resultaat boekten, is daarbij het minst relevant. Relevanter is hoe het noordelijk bedrijfsleven door de crisis komt.’’

Na de uitbraak probeerde de NOM via maatregelen rond rente en aflossing de bedrijven in haar portefeuille tegemoet te komen. Na enkele stevige gesprekken met Economische Zaken werd in april de Corona Overbruggingslening (COL) in het leven geroepen. Een overbruggingsmaatregel die bedrijven helpt de tijd naar bijvoorbeeld een nieuwe investeringsronde door te komen.

Overbruggingslening is cruciaal

In het Noorden werd de NOM uitvoerder van de COL. Sinds april vroegen 123 bedrijven hulp, 68 keer werd die hulp geboden. Cruciaal, zegt Boonstra. ,,Want het zijn deze start-ups en scale-ups die van belang zijn voor de innovatiekracht en het toekomstig verdienvermogen van ons land.’’

Investeren in bedrijven, werken aan transities als duurzamer, gezonder en slimmer, innoveren en inspelen op de gevolgen van de crisis, het vraagt allemaal wendbaarheid, zegt Boonstra.

Van ondernemers, maar zeker ook de NOM. ,,Een goed voorbeeld ervan is de COL. Maar ook een bedrijf als EventInsight dat het businessmodel na corona omgooide door een tool te ontwikkelen die het houden van grote congressen digitaal toch mogelijk maakte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus