Videoprotest boer Woldring voor kamer cdk Paas: om de drie minuten een filmpje

Commissaris van de koning René Paas krijgt dinsdagmorgen gezelschap van de oude boer Woldring (87) uit Haren. In een filmpje dat vrijwel doorlopend bij het provinciehuis wordt afgespeeld, doet Woldring op een groot scherm zijn verhaal over het onrecht dat de familie is aangedaan.

De familie Woldring (zoon Harold en vrouw Sandra runnen het bedrijf nu) is de enige met een grote hoeveelheid Fries roodbonte koeien op de boerderij. Een zeldzaam ras, er zijn nog maar ongeveer 600 van in Nederland.

Fosfaatrechten

De Woldrings moeten een groot deel van hun koeien wegbrengen, omdat ze niet voldoen aan de fosfaatrechten. Op de peildatum voor die rechten, in 2015, hadden ze net te maken gehad met koeiensterfte en dus minder koeien.

Woldring kreeg rechten op basis van de hoeveelheid koeien die ze toen hadden. Ze vinden dat ze meer rechten moeten hebben.

Volgens de familie is de provincie verantwoordelijk. Op aanwijzing van de provincie veranderde de waterstand in de polder waar hun koeien graasden. Er kwamen zware metalen in het gras. De familie verloor ongeveer 50 koeien.

Onderzoeken

De provincie ontkent verantwoordelijk te zijn. Gedeputeerde Henk Staghouwer wijst op drie onderzoeken die dat duidelijk maken. De provincie moet schade vergoeden en zich inzetten voor de fosfaatrechten van de familie, vinden de Woldrings.

Op internet is een petitie gestart. Vandaag doet de oude Woldring als protest iedere drie minuten op een grootscherm zijn relaas.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.