Volkswagen stopt met auto's produceren

Ook de productie van de elektrische Volkswagen ID.3 in het Duitse Zwickau moet eraan geloven. Vanaf aanstaande vrijdag staat de productieband stil. Foto: Reuters

Volkswagen, de grootste autofabrikant ter wereld, stopt aanstaande vrijdag met het produceren van auto’s in vrijwel alle fabrieken. Dat melden Duitse media op basis van bronnen in de ondernemingsraad.

Ook andere fabrikanten sluiten hun vestigingen. Zij doen dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, maar ook omdat zij zien dat de autoverkoop instort. Bovendien hebben zij de grootste moeite om aan onderdelen te komen. Autofabrikanten hebben de afgelopen decennia geleerd om geen grote voorraden aan onderdelen op te bouwen. Dit ‘just-in-time’ principe bespaart kosten, maar lever de fabrikanten nu problemen op.  Zo was er de afgelopen weken al snel een tekort aan onderdelen uit China en Zuid-Korea, waar het coronavirus eerst toesloeg.

Renault

Renault heeft aangekondigd om 12 fabrieken in Frankrijk te sluiten. Daar werken 18.000 mensen. PSA, het moederbedrijf van Peugeot, Citroën en Opel, sluit alle autofabrieken in Europa. Het gaat hierbij om 15 fabrieken in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië, Slowakije en Portugal. Ook Fiat, Ferrari en Lamborghini is de autoproductie stilgelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie