Vrouwen verdienen meer, maar nog wel minder dan mannen

Hoewel vrouwen gemiddeld 5 procent minder verdienen dan mannen, is Stichting Loonwijzer niet echt geschokt.

Uit het jaarlijkse loononderzoek van de stichting en vacaturesite Monsterboard blijkt dat de loonongelijkheid gestaag afneemt.

Waar mannen in 2014 nog 5,8 procent meer verdienden dan hun vrouwelijke collega’s, is dat ‘voordeel’ in 2015 teruggelopen naar gemiddeld 5 procent.

Een goede zaak, vindt directeur Paulien Osse van de Stichting Loonwijzer. ,,Het wijst erop dat vrouwen per uur beter betaald krijgen en ze worden daarmee economisch gezien steeds zelfstandiger.”

Het ideaal is de bouwsector, waar helemaal geen sprake meer is van een loonkloof: in de bouw verdienen mannen en vrouwen evenveel.

Het neemt niet weg dat de kloof in sommige sectoren nog opvallend groot is, zoals in de zorg en het onderwijs, waar mannen gemiddeld 15 procent meer verdienen.

Osse vindt het niet leuk, maar kan er wel een paar ‘goede’ verklaringen voor noemen. Zo kunnen de loonverschillen het gevolg zijn van de sector of het beroep, de werkervaring of het feit dat vrouwen vaker parttime werken.

,,Als mannen vooral bestuursfuncties bekleden en vrouwen vooral de uitvoerende en zorgende functies invullen, dan is het begrijpelijk dat zij in andere functies ook een ander salaris verdienen”, reageert Osse.

Of discriminatie nog een rol speelt? ,,Daar moet je in Nederland met een lampje naar zoeken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.