Wat is mogelijk met een kilowattuur? Herman Damveld legt alles uit over energie

Wat is mogelijk met 1 kilowattuur elektriciteit? De Groningse publicist en onderzoeker Herman Damveld dacht dat het niet zo heel moeilijk zou zijn dat te achterhalen.

Maar het was beduidend ingewikkelder om een aantal mogelijkheden op een rijtje te krijgen. Een greep uit de voorbeelden die Damveld uiteindelijk vond: 1200 keer elektrisch scheren, 15 keer haar föhnen, 4 avonden tv kijken, 10 uur internetten en 20 maaltijden opwarmen in de magnetron.

Wel of niet van het gas af?

Waarom de Groninger dit allemaal uitzocht? Damveld: ,,Ik kwam op het idee door die hele discussie over energie; moeten we wel of niet van het gas af, hebben we kernenergie nodig, willen we wel of geen windmolens... Daardoor dacht ik: Wat is nu eigenlijk energie? De meeste mensen denken daar te gemakkelijk over. Als ik lezingen geef, vraag ik weleens aan de toehoorders: weet u hoe veel kilowatuur elektriciteit en hoeveel kuub gas u verbruikt? Er zijn dan maar weinig mensen die daarop het antwoord weten.”

En dat terwijl zich door de overgang naar een duurzaam energiesysteem zoveel ontwikkelingen op dat gebied voordoen. Damveld besloot daarom alle belangrijke aspecten van energie te beschrijven. Hij putte zijn informatie uit een veelheid aan bronnen. Het viel hem op dat nergens een publicatie was te vinden waarin het begrip energie gedetailleerd werd uitgelegd. Zijn speurwerk resulteerde in een lijvig artikel voor het ‘Vakblad voor fysieke- en externe veiligheid, risicobeleid en risicocommunicatie’. De uitgever gaf hem toestemming het verhaal ook te publiceren op een voor iedereen toegankelijke website. Damveld koos voor de website van Houd Groningen Overeind over de gaswinningsproblematiek.

Kilowatt, joule, calorie...

Energie is voor de niet-ingewijde bepaald geen eenvoudige materie, al was het alleen maar door de veelheid aan eenheden en begrippen die rond het onderwerp bestaan, kilowatt, kilowattuur, joule, calorie... De publicist legt nauwkeurig uit wat ze allemaal inhouden. Hij meldt hoe we voor een belangrijk deel aan het gemiddeld verbruik per huishouden aan gas (1470 kubieke meter) en elektriciteit (3000 kWh) komen, maar ook wat ‘we’ samen met de industrie in Nederland verbruiken, welke energiebronnen we daarvoor momenteel gebruiken en hoe we daarmee het milieubelasten.

Hij hoopt dat zijn artikel bijdraagt aan het begrip wat een enorme inspanning de energietransitie vergt. Van de energie die in 2017 in ons land werd verbruikt, was nog nog maar 2 procent afkomstig van zon en wind. In 2050 moet ons land volgens het Klimaatakkoord van Parijs een nagenoeg geheel duurzaam energiesysteem zonder gas, kolen en olie hebben. Damveld maakt inzichtelijk welke enorme hoeveelheden energie straks met zon en wind moeten worden geproduceerd. Hij beschrijft ook hoe huishoudens de energietransitie een duwtje in de goede richting kunnen geven door hun woning energieneutraal te maken.

Begrijpen

De publicist hoopt dat het artikel bijdraagt aan het begrip van de impact en complexiteit van de energietrasitie. Damveld: ,,We willen van het gas af. Dan moeten we ons wel afvragen hoe we dat doen. Als je geen kennis hebt van het verbruik van energie, wordt het moeilijk daarover mee te praten. Ik hoop dat mijn artikel er een beetje bij helpt dat mensen er iets van begrijpen.”

Het artikel van Herman Damveld is te lezen op:

http://houdgroningenovereind.nl/Energie.html

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.