Water uit Eems maakt ruimte voor gasopslag

JEMGUM Een permanente stroom water, afkomstig uit de Eems, is al sinds 2009 bezig holtes uit te spoelen in de zoutlaag onder het Duitse Jemgun, zo’n 20 kilometer over de grensovergang bij Nieuweschans.

Uiteindelijk moeten tien van die cavernes ontstaan die – met een hoogte van ruim 300 meter en diameter van maximaal 86 meter – ruimte bieden aan bijna een miljard kubieke meter gas. De eerste holtes konden al in 2013 in bedrijf worden genomen. Momenteel is 50 procent van de cavernes in gebruik.

Over drie tot vier jaar moet de opslag klaar zijn. Dan komt ook een einde aan de stroom van water met daarin opgelost zout uit de bodem – pekel dus – die nu via een pijpleiding op zee wordt geloosd.

De gasopslag is van het bedrijf Astora, onderdeel van Wingas, de Duitse gashandelsonderneming van het Russische Gazprom. Astron heeft ook opslagen in Rehden bij Bremen (met een capaciteit van 4,4 miljard kubieke meter gas de grootste in Noordwest-Europa) en in het Oostenrijkse Haidach, nabij Salzburg.

Gazprom richtte Wingas in 1993 op samen met het Duitse Winters-hall. Door een uitruil van bezittingen werd het vorig jaar geheel bezit van de Russen.

Het bedrijf is inmiddels actief in acht Europese landen. Behalve Duitsland zijn dat Denemarken, Tsjechië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Nederland. Beide laatsgenoemde landen zijn goed voor een jaarlijkse afzet van 3 miljard kubieke meter gas. Wingas werkt aan een verdere opmars op de Europese gasmarkt.

De opslag van Jemgum speelt daarbij een belangrijk rol. Hij is aan één kant via een pijplijn verbonden met NordStream, de pijplijn die via de Oostzee Russisch gas naar Duitsland brengt. Aan de andere kant is de opslag verbonden met Oude Statenzaal, waar gas vanuit Duitsland ons land binnenstroomt. Wingas hoopt juist in Nederland zijn marktaandeel van 5 procent te vergroten. Het bedrijf levert een miljard kuub gas per jaar aan Eneco.

,,We verkopen vooral aan gasleveranciers, industriële bedrijven en energiecentrales”, zegt directeur Benelux Gerd Jung van Wingas. Namen van andere Nederlandse klanten wil hij niet geven, maar duidelijk is dat het Russische bedrijf er veel aan gelegen is zijn afzet in ons land stevig te vergroten. In welk tempo wil Jung niet zeggen. ,,Eenvoudig is het niet. De Nederlandse markt is erg competitief.”

De entree bij Oude Statenzijl is voor Wingas niet alleen voor het bereiken van de Nederlandse gasmarkt van belang. Via de Nederlandse gasrotonde vindt de handelswaar van het bedrijf ook zijn weg naar Groot-Brittannië, België en Frankrijk.

De opslag van Jemgum is belangrijk voor de balans op het gasnetwerk. ’s Zomers worden de cavernes gevuld met gas. Als het gasverbruik in de winter piekt, kunnen er snel volumes aan de holtes worden onttrokken.

Volgens Wingas kan per uur zowel een miljoen kubieke meter gas in de opslag worden geïnjecteerd als er aan worden onttrokken. Met die snelheid kan Wingas ook snel inspelen op de pieken en dalen die door wisselende weersomstandigheden ontstaan bij de productie van zon- en windenergie. Jung: ,,Deze opslag levert een belangrijke bijdrage aan de leveringszekerheid van gas.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.