Stilte in winkelgebieden vanwege de lockdown. De nood onder middenstanders en horeca-ondernemers is hoog.

Weinig vertrouwen winkeliers en horeca in exitstrategie kabinet: 'Ons geduld is echt op'

Stilte in winkelgebieden vanwege de lockdown. De nood onder middenstanders en horeca-ondernemers is hoog. Foto: Kees van de Veen

Ondernemend Nederland snakt naar licht aan het einde van de tunnel. Winkeliers en horeca-ondernemers hebben weinig vertrouwen in het plan van het kabinet om stapsgewijs uit de lockdown te komen.

„Als het kabinet vindt dat de scholen op 8 februari weer open moeten, omdat dat maatschappelijk gewenst is, dan vind ik dat prima”, zegt Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie INretail.

„Maar je kunt het niet maken om dan niks te doen voor winkels en horeca.” Naar verluidt wil het kabinet eerst basisscholen openen, daarna middelbare scholen, dan contactberoepen en daarna winkels en horeca.

Frustratie

Grote retailketens, winkeliers en ondernemers in de horeca verwachten grote financiële problemen als ze nog weken in lockdown moeten blijven. „Veel ondernemers dachten ’we redden het wel tot 9 februari’. Maar als deze situatie aanhoudt tot april hebben we een heel groot probleem”, zegt directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel.

Als situatie aanhoudt hebben we een groot probleem

Maandag was er overleg tussen de grote retailers en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Daarin werd nog steeds geen duidelijkheid geboden over aanstaande versoepelingen, klaagt de detailhandel. Volgens Peters wordt de situatie steeds nijpender.

„Er heerst veel frustratie en machteloosheid onder ondernemers. Ze hebben geen enkel perspectief en dat doet wel wat met iemand. Winkeliers hebben te kampen met grote voorraden en de nieuwe spullen en artikelen moeten nu al besteld worden. Het probleem is echter dat daar geen geld voor is, aangezien zij nul omzet behalen. Verder heeft een ondernemer ook nog eens drie tot vier weken voorbereidingstijd nodig als hij al open mag.”

Stappenplan

Achter de schermen wordt door het demissionaire kabinet hard gewerkt aan een stappenplan. Daarbij wordt vastgesteld bij welk niveau van besmettingen en bij hoeveel ziekenhuisopnames er ruimte is om de samenleving voorzichtig te heropenen. Als maatstaf zal daarbij ook meegenomen worden hoeveel kwetsbare ouderen er al zijn gevaccineerd.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdag een persconferentie waarin ze waarschijnlijk in hoofdlijnen aangeven hoe dat exit-plan eruit ziet. Volgens ingewijden is het ’een bewegend iets’. De opkomst van de Britse coronavariant en de trage levering van vaccins zorgen voor grote onzekerheid.

Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, vreest dat de horeca als een van de laatste sectoren weer open mag. „Wij kunnen niet meer accepteren dat we zonder enig wetenschappelijke onderbouwing een achtergestelde sector blijven. Ons geduld is echt op. Wij vinden echt dat we tegelijkertijd met de winkels weer open kunnen.”

'Ons geduld is echt op'

Volgens Beljaarts zou een optie kunnen zijn om winkels tot 5 uur ’s middags te openen en de horeca dan ’s avonds de ruimte te geven. Verder kunnen boven de normen van 1,5 meter afstand, desinfectie en vaste zitplaatsen ook afspraken gemaakt worden over het maximum aantal klanten per vierkante meter. „Dan kan het nooit te druk en te vol worden in een restaurant of café. Je kan best op een verantwoorde manier langzaam opengaan.”

Contact

De detailhandel is met het ministerie van Economische Zaken in overleg om het mogelijk te maken dat klanten hun bestelling bij de winkel komen afhalen. Volgens de winkeliers is dat een te bescheiden stap: „Dat is wezenlijk voor de winkelier vanwege het contact met de klanten. Maar het is niet genoeg”, aldus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel.

„Het kan niet zo zijn dat er straks een paar sectoren helemaal onderuit gaan”, aldus Meerman van INretail. „Dit kun je ook niet met steun oplossen. Januari en februari redden we nog wel, maar in maart komen de nieuwe kledingcollecties binnen. Dan moet er echt weer omzet komen om onze rekeningen te kunnen betalen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu