Westerwolde houdt Voedfestival: ‘Eet gezonde voeding uit eigen streek’

Westerwolde houdt 15 september het Voedfestival. Het evenement moet boeren, ondernemers en consumenten enthousiast maken voor voeding uit eigen streek.

De gemeente Westerwolde heeft een ideaal: kleinschalige duurzame landbouw met oorspronkelijke gewassen, die lokaal worden verwerkt tot gezonde voedingsproducten en in de nabije omgeving worden verkocht en geconsumeerd.

Doel

Dat doel heeft ze gemeen met 220 gemeenten in wereldwijd 30 landen in het zogeheten Cittaslow-netwerk, die door aandacht voor onder meer leefomgeving, gemeenschapszin, landschap, cultuurhistorie, regionale identiteit, gastvrijheid en een korte lijn tussen voedselproducent- en consumenten de kwaliteit van leven proberen te verbeteren. Centraal in hun gedachtegoed staat ’slow food’, de tegenhanger van ‘fast food’ als exponent van de industriële voedselproductie

Wat dat betekent voor Westerwolde is op zaterdag 15 september op vijf locaties te beleven tijdens het zogeheten Voedfestival. De gemeente organiseert dat samen met de Sellinger onderneemster Rineke Dijkinga, bekend van de voedingsproducten van het merk ‘Puur Rineke’’, en buurgemeente Borger-Odoorn, ook lid van het Cittaslow-netwerk. Het voornemen is dat een tweede Voedfestival volgend jaar in de Drentse gemeente plaats vindt.

Burgers en boeren

,,We willen de burgers en boeren weer met elkaar in contact brengen”, zegt Dijkinga over het evenement. ,,80 Procent van de grond in Groningen heeft een landbouwbestemming. Waarom exporteren we al die gewassen om ze ver weg te laten verwerken en misschien nooit meer terug te zien op Nederlandse bodem? In een gemiddelde diepvriespizza zitten ingrediënten uit zestien landen. De consument heeft helemaal geen verbinding meer met de herkomst van zijn eten. Daar willen we met het festival verandering in brengen. We hopen dat boeren, ondernemers en consumenten zich gezamenlijk inzetten voor eerlijke, gezonde en duurzame lokale producten. ”

Voor de voedingsproducten die zij zelf op de markt brengt, streeft ze ook naar zo veel mogelijk plaatselijk geteelde en verwerkte gewassen. ,,Door de meerwaarde die je geeft aan wat hier wordt verbouwd, versterk je ook de economie. Het zou toch mooi zijn als de horeca in dit gebied zo veel mogelijk producten uit eigen gebied zouden serveren en de inwoners het in de winkels zouden kunnen kopen.”

Samenspel

Het Voedfestival laat zien wat er in Westerwolde en omgeving nu al aan streekproducten wordt gemaakt: bier, kaas, roggebrood, rundvlees, geitenvlees- en zuivel, producten van lokaal geoogste boekweit, quinoa en naakte haver. Er is ook alle aandacht voor het samenspel tussen landbouw, natuur en milieu.

Dijkinga schetst het ideaalbeeld van Westerwolde, dat qua natuur en landschap al rijk is bedeeld. ,,Kleine akkers, bestaansrecht voor kleine boeren, gewassen die bij de schrale grondsoort horen, bosranden, beekjes, houtwallen…”

Bezoekers kunnen al het Westerwoldse lekkers proeven, maar ook lezingen bijwonen, wandelingen met de boswachter maken en ontdekken wat er in de natuur zo al aan eetbare planten is te plukken.

Terrasje

Dijkinga: ,,We hebben ook een terrasje midden in een boeiweitveld. We proberen proberen van alles om de bezoekers zo dicht mogelijk bij de landbouw en de natuur te brengen.”

Een van de locaties waar het Voedfestival plaats vindt, is de oude melkfabriek in Laude. In het bijzonder een mooie plek voor het evenement, vindt Dijkinga. ,,Waar ooit de verwerking van het lokale product eindigde, proberen we er nu weer mee te beginnen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.