Tot dit weekeinde kunnen geinteresseerden een vrijblijvend bod inleveren bij de curatoren. De mogelijke scenario's op een rij.

Liefst veertig partijen zijn nog in de race voor het failliete V&D en restaurantketen La Place. Daaronder enkele grote internationale investeerders en retailbedrijven. Zij hebben afgelopen week een informatiememorandum ontvangen van curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders en mogen een non-binding offer - een vrijblijvend bod - uitbrengen. Komende week selecteren de curatoren de meest kansrijke kandidaten. Zij krijgen recht op een officieel boekenonderzoek en mogen de financiën van V&D binnenstebuiten keren.

V&D maakt een doorstart onderSun Capital.

Dit scenario roept bij de ruim 10.000 werknemers, vakbonden, leveranciers en maatschappij bij voorbaat grote weerstand op, want is Sun niet de partij die het warenhuis keihard liet stikken? In een brief schrijft de ondernemingsraad deze week absoluut niet met Sun verder te willen.

Toch is een doorstart met de huidige eigenaar misschien wel de meest serieuze optie. ,,Sun Capital staat achter de nieuwe strategie van de V&D-directie, maar al het gedoe met de bonden en verhuurders werd hen te veel”, zegt Rupert Parker Brady, deskundige bij bureau Retaildenkers. Bij een doorstart kunnen ze verder met minder filialen, minder personeel en minder vierkante meters per vestiging. ,,Natuurlijk moet er geld bij en zal V&D flink moeten veranderen, maar in de twintig grootste steden van Nederland blijft ruimte voor een groot warenhuis als V&D.”

De positie van Sun Capital is bovendien bijzonder sterk, zegt Marc Udink, één van Nederlands meest ervaren curatoren. Als aandeelhouder staan de Amerikanen weliswaar achterin de rij, maar Sun is tevens financier en heeft grote bedragen in V&D gestoken. Afgelopen juli kocht de durfinvesteerder de banken nog uit voor 40 miljoen. ,,Sun is een unieke diersoort tussen de kandidaat-kopers. Naast eigenaar hebben ze de positie van een grote bank, met de bijbehorende zekerheden. Bovendien kennen ze V&D het allerbeste.”

Volgens Udink is de daarom kans levensgroot dat Sun straks in de top 3 van de curatoren staat. Tegen hen spreekt wel dat het personeel tegen is. ,,Bij een bankroet wordt het belang van personeel en maatschappij voornamer. De curatoren zullen dat zeker meewegen.”

Bovendien is het Sun in ruim 5 jaar tijd niet gelukt om wat van V&D te maken. ,,Sun heeft zijn kans gehad, in 5 jaar tijd hebben ze er niks van gebakken”, zegt retaildeskundige Paul Moers.

Overname door Hudson's Bay of een ander buitenlands warenhuis.

Het Britse JC Lewis, de Canadezen van Hudson's Bay, Macy's uit de VS, het Engelse Marks & Spencer. Allemaal spelers die bewijzen dat er ruimte blijft voor een V&D-achtig warenhuis in het middensegment. ,,Het wordt tijd voor een kandidaat met verstand van zaken die ook een betere koppeling met online kan maken”, stelt Moers. Zeker Hudson's Bay zou een uitstekende keuze zijn, aldus Moers. De Canadezen zijn druk bezig om partijen over te nemen. Zo werd afgelopen jaar het noodlijdende Duitse Kaufman voor bijna 3 miljard euro gekocht.

Hudson's Bay laat via woordvoerster Tiffany Bourre weten niet te reageren op marktspeculaties. JC Lewis zei eerder deze week geen interesse te hebben. Het warenhuis is druk bezig met store-in-stores in zeven vestigingen van De Bijenkorf.

Marks & Spencer heeft ook geen belangstelling, liet Nederlandse topman Mark Bolland eerder weten, terwijl Macy's nog nauwelijks actief is buiten de VS. De kans op dit scenario lijkt daarmee uiterst klein.

Een private equityfonds koopt V&D op.

Niet alleen eigenaar Sun, ook andere private equityfondsen zijn naar verluidt zeer in V&D en La Place geïnteresseerd. Het warenhuis vormt een zeer interessante investering, zegt retailexpert Cor Molenaar. ,,Je koopt het immers schuldenvrij voor een relatief laag bedrag, hoeft duur personeel niet mee te nemen en maakt alleen een doorstart in de 20-25 interessantste steden.” Het opgepoetste V&D kan vervolgens tegen een mooie prijs worden verkocht.

Niet iedereen gelooft echter in een tweede leven voor het warenhuis. Om V&D echt bij de tijd te krijgen zijn honderden miljoenen euro's nodig, stellen experts. Dat maakt de kans op een doorstart uiterst klein , denkt bijvoorbeeld Gerard Zandbergen van retailspecialist Locatus.

Een dark horse gaat er met V&D van door.

De kans lijkt nihil, maar het valt nooit honderd procent uit te sluiten: de curatoren toveren een konijn uit de hoge hoed. Zo is geopperd dat Bol.com of beter Bol-eigenaar Ahold een geschikte koper zou zijn voor V&D of Wehkamp. Met zo'n partner zou het hopeloos verouderde V&D eindelijk fier de 21ste eeuw binnenstappen.

Wie uiteindelijk ook toehapt, experts raden het warenhuis een nieuwe, digitalere directie aan. ,,Bol.com- baas Daniël Ropers of Pieter Schoen van Coolblue zouden uitstekend geschikt zijn om een doorstartend V&D op te schudden,” meent Molenaar.

Maar wat gebeurt er met La Place?

In al bovengenoemde scenario's is overigens de verwachting dat het succesvolle La Place - zeker de vijftig aparte filialen op stations en langs snelwegen - afgesplitst gaat worden. De formule is zeer rendabel en bovendien ook in het buitenland uit te rollen. Er zijn al filialen in Duitsland, op Bali en in New York. Verkoop kan zeker 40 tot 45 miljoen euro opleveren, stellen experts. De huidige topman John van der Ent wil La Place juist koste wat kost bij V&D houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie