Wie wint aanzien en reclame met de Groninger Ondernemersprijs?

Een paar jaar geleden werd nog schouderophalend gereageerd op ondernemersprijzen, maar tegenwoordig is zo’n prijs van waarde. Ook in Groningen.

Bedrijven spannen zich zelfs extra in om zo goed mogelijk over het voetlicht te komen: de winnaar oogst flink wat reclame en aanzien. Het wordt daarom donderdagavond billenknijpen voor de drie finalisten van de Groninger Ondernemingsprijs: Innocore, Holthausen en Team 4 Architecten.

Adequate scouting of toegenomen kwaliteit?

Team 4 huurde zelfs een spindoctor in de persoon van Oane Koning Hettema in om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het leidde tot een gelikte en kordate presentatie in de halve finale, waar een serie andere genomineerden het juist op dit punt lieten zitten. Maar het gaat donderdagavond niet om de presentatie, want sinds de halve finale zijn de bedrijven serieus gewogen op cijfers en kernwaarden. Een spindoctor helpt dan niet zo veel meer.

Het moet gezegd dat het niveau van de genomineerden de laatste jaren veel hoger is. Waar in het verleden de winnaar redelijk te voorspellen viel, is het nu zelfs in de halve finale al lastig aan te geven wie naar de eindstrijd gaan. Er zijn in de breedte veel betere kandidaten. De vraag is dan: heeft dat met een adequate scouting van de Groninger Ondernemingsprijs te maken of met toegenomen kwaliteit van de bedrijven? Misschien wel met beide.

De kandidaten stellen we even voor:

  • Holthausen Groep uit Hoogezand: De broers Stefan en Carl Holthausen timmeren flink aan de weg met hun (groene) waterstof-ambities. Ze toverden het familiebedrijf van een traditionele gasleverancier tot een enthousiaste voortrekker van een duurzame toekomst. Ze grijpen elke kans aan om waterstof als energiebron aan mobiliteit toe te voegen. Daarnaast werken ze samen met wie ze maar kunnen. Niets lijkt te gek. Stefan Holthausen: ,,Onze visie strekt tot ver in de toekomst.’’ En Holthausens durf en dromen zorgen ervoor dat het bedrijf verder reikt dan soms mogelijk wordt geacht.
     
  • Innocore Pharmaceuticals uit Groningen. Dit bedrijf, onder leiding van Jan Hendriks, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van langdurig werkzame medicijnen. Er wordt met een hooggekwalificeerd team van internationale specialisten gewerkt aan nieuwe geneesmiddelen op basis van bio-afbreekbare polymeren. Dat zijn bolletjes of staafjes met medicijnen die gecontroleerde en langwerkende afgifte van de medicijnen garanderen. Jan Hendriks: ,,Niemand vindt een injectie fijn, dus hoe minder injecties hoe beter.’’ Vooral het aantal ooginjecties kan in aantal flink teruggebracht worden. De Innocore-methode is minder belastend en patiënten ervaren minder bijwerkingen.
     
  • Team 4 Architecten uit Groningen. Team 4 neemt desnoods zelf het initiatief te bouwen. In de crisisjaren waren de opdrachtgevers dun gezaaid en besloot het architectenbedrijf voor eigen rekening vastgoed te ontwikkelen. Het bureau trotseerde op die manier het zware weer. Team 4 ontwerpt de meest uiteenlopende panden, zegt de directeur met de naam die vanavond van de presentator enige voorbereiding eist alvorens die uit te spreken, Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg: ,,Maar we bouwen nooit monumenten voor onszelf.’’ Het bureau is klaar voor de toekomst, wan de 3D-technologie is eigen gemaakt en waar nodig worden drones ingezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.