Wiebes: Gaswinning binnen vijf jaar terug van 19 naar 5 miljard kuub

De winning van gas uit het Groningenveld kan al vanaf 2023 onder de vijf miljard kubieke meter per jaar komen. Dat schrijft minister Wiebes van economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarmee komt het winningsniveau ver onder de 12 miljard kubieke meter dat volgens het Staatstoezicht op de Mijnen meer veiligheid brengt in het aardschokgebied. Voor dit jaar is de maximale winning vastgesteld op ruim 19 miljard kuub gas uit het Groningenveld.

De afbouw van de productie van het Groningengas ligt op koers, stelt de bewindsman. Dat komt doordat in 2022 de stikstoffabriek in Zuidbroek in bedrijf komt en er meer stikstof kan worden ingekocht dan eerder werd gedacht. Stikstof is nodig om importgas op dezelfde kwaliteit te brengen als Groningengas.

'Als het allemaal zo simpel is, waarom kon de gaskraan dan niet eerder dicht?'
Lees verder

Grootste verbruikers

Het ministerie van economische zaken gaat bovendien de negen grootste verbruikers van Groningen-gas verplichten voor oktober 2022 om te schakelen op hoogcalorisch gas uit het buitenland. Het gaat om bedrijven die per jaar minstens 100 miljoen kuub gas verbruiken en gezamenlijk tekenen voor de stook van 3,17 miljard per jaar.

Doordat er meer stikstof kan worden ingekocht dan eerder gedacht, krijgen ruim 50 andere grootverbruikers van Groningengas de gelegenheid over te stappen op duurzame energiebronnen. Aanvankelijk wilde Wiebes dat ook zij voor 2022 zouden stoppen met het verbruik van Groningengas. Nu wordt voorkomen dat zijn eerst moeten overschakelen op importgas en vervolgens nog eens moeten verduurzamen.

Duitsland

Wiebes wordt ook geholpen door Duitsland. Een energiecentrale bij Keulen schakelt versneld over van Groningengas op hoogcalorisch gas. Het exportpunt richting Duitsland bij Oude Statenzijl wordt zo aangepast dat er pseudo G-gas, zoals het bewerkte importgas wordt genoemd, aan Duitsland kan worden geleverd. Gasunie werkt inmiddels aan een plan om de winning uit het Groningenveld volledig te beëindigen. Het ooit grootste gasveld van Europa zal over een paar jaar functioneren als een klein gasveld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.