Wiebes wil bouw stikstoffabriek in Zuidbroek

Minister Wiebes investeert 500 miljoen euro in de uitbreiding van de stikstoffabriek van Gasunie in Zuidbroek waar Noors en Russisch gas geschikt kunnen worden gemaakt voor gebruik in Nederlandse huishoudens.

Dat meldt RTL Nieuws. Daardoor kan de winning van Groningen-gas met zeven miljard kubieke meter worden teruggebracht.

De uitbreiding van de fabriek is een van de maatregelen die Wiebes donderdag presenteert om de productie van Groningengas, nu 21 miljard kubieke meter per jaar, terug te dringen. De installatie is op zijn vroegst klaar in 2022.

Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen moet de winning naar 12 miljard kubieke meter per jaar om het aardschokgebied voldoende veilig te maken. Volgens Gasunie moet er -afhankelijk van de winters- 14 tot 27 miljard kuub Groningengas worden gewonnen om te zorgen dat iedereen kan blijven koken en stoken.

Slochterenveld

Eerder maande Wiebes 200 industriële grootverbruikers over te schakelen van Groningengas naar het hoogcalorische buitenlandse gas om de winning uit het Slochterenveld naar een veiliger niveau te brengen.

Ook in Ommen en Wieringermeer staan installaties waar buitenlands gas door toevoeging van stikstof op Groningen-kwaliteit kan worden gebracht. Eerder besloot Kamp al de fabriek in Zuidbroek uit te breiden, maar zette dat plan later in de ijskast. Het productieplafond lag toen hoger. Volgens de toenmalige minister was de bouw van de fabriek niet nodig.

Gemengde gevoelens

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) van Groningen is ,,blij maar met gemengde gevoelens. Als de vorige minister het plan voor de stikstoffabriek niet had uitgesteld, waren we nu drie tot vier jaar verder geweest. En het scheelt zeven miljard kubieke meter in de gaswinning. Dus ik hoop dat het nieuws klopt, want in dit dossier weet je het maar nooit”.

Gasopslagen

Wiebes maakt donderdag waarschijnlijk ook bekend dat door een efficiënter gebruik van gasopslagen de winning van Groningengas kan worden teruggebracht. Die worden ‘s zomers volgepompt en weer leeg gehaald als er ‘s winters veel gas nodig is. Onduidelijk is nog naar welk gaswinningsniveau Wiebes wil.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.