Windmolen maakt direct waterstof

HAREN Een consortium onder leiding van het bedrijf Hygro in Haren gaat de eerste windmolen ter wereld bouwen die direct groene waterstof produceert

In de turbine van de molen worden twee technieken gecombineerd. De geproduceerde elektriciteit wordt direct gebruikt voor toepassing van elektrolyse, de techniek die water scheidt in waterstof en zuurstof. De waterstofmolen verrijst op het windturbinetest-veld van onderzoekinstituut ECN in Wieringerwerf. Hij moet begin 2019 in bedrijf zijn.

Fabrikant

De Nederlandse fabrikant Lagerwey levert de molen. Die is van het type L136, waarvan de eerste twee exemplaren in de Eemshaven zijn te vinden. Die in Wieringerwef wordt vanwege de plaatselijke regelgeving wat kleiner, maar heeft een iets groter vermogen: 4,8 megawatt.

Het voordeel van de waterstofmolen is volgens Jan Willem Langeraar van Hygro dat de elektriciteit direct wordt gebruikt. Door het uitblijven van allerlei tussenstappen en transport gaat daardoor geen stroom verloren. Mede daardoor kan de groene waterstof relatief goedkoop worden geproduceerd.

Vuilniswagens

De waterstofmolen is onderdeel van het Noord-Hollandse project Duwaal. De bedoeling is dat hij de schone brandstof gaat leveren voor vijf waterstoftankstations en 100 vrachtwagens, overwegend vuilniswagens die zijn uitgerust met een waterstoftank, brandstofcel en elektrische motor. De gemeente Groningen heeft al zo’n auto.

In het gunstigste geval kan de waterstof worden vervoerd via een aansluiting op een waterstofgasnetwerk, zegt Langeraar. Dat is goedkoper dan het transport van elektriciteit via een kabel. Bovendien kan het netwerk dienen als buffer. Dat is belangrijk omdat de productie van wind- en zonnenergie door de wisselende weeromstandigheden sterk fluctueert. Als door harde wind meer waterstof wordt geproduceerd dan verbruikt, kan het in het netwerk worden opgeslagen. De voorraad kan weer worden aangesproken als de aanmaak achterblijft.

Tanks

,,Helaas kunnen we de molen niet aansluiten op een gasleiding”, zegt Langeraar. Daarom wordt de waterstof straks gedistribueerd via tanks. ,,Bovendien hebben we de molen hybride gemaakt. Hij kan ook gewoon elektriciteit produceren die via een kabel wordt getransporteerd”, aldus Langerer.

Bij het consortium is ook Energy Valley betrokken, het in Groningen gevestigde platform dat de energiesector in Noord-Nederland wil versterken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.