Grote winkelstraten zoals de Herestraat in Groningen gaan er in de toekomst drastisch anders uitzien.

Ambachtelijke zaken als kapsalons, kleermakers en edelsmeden en vooral horeca zullen meer het gezicht bepalen. Analisten van ABN Amro voorzien dat vooral kleding- en schoenenwinkels fysiek het veld zullen ruimen.

Kleding en schoenen nog groot, maar...

In een Stand van het retailvastgoed, stellen de analisten dat kleding en schoenen nog altijd in de top 5 van grootste branches staat.

Sinds 2015 daalt het aantal fysieke winkels echter wel gestaag, landelijk met 10,4 procent. In de binnensteden met 9,6 procent. Door de coronacrisis zijn bovendien het afgelopen jaar consumenten fors meer online gaan shoppen.

Leegstand valt nog mee dankzij steun overheid

De corona-uitbraak en de gedwongen sluiting van winkels leidt er volgens ABN Amro nog niet toe dat de leegstand van winkels heel hard groeit. De verwachting is dat dit beeld verandert, zodra de steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd.

Op dat moment zullen de ontwikkelingen in de binnensteden harder gaan dan in plattelandsgebieden. Die ontwikkeling is al gaande, vergeleken met het landelijk gemiddelde was de leegstand in binnensteden afgelopen jaar 13 procent hoger.

Drenthe en Groningen

Regionaal constateert ABN Amro forse verschillen als het gaat om leegstand. In de zuidelijk provincies nam die leegstand fors toe. Vergeleken met 2015 groeide in Drenthe de leegstand in 2020 amper. In de provincie Groningen nam de leegstand zelfs af afgezet tegen 2015.

Dat staat in contrast met de stad Groningen. Daar daalde het aantal huurtransacties voor winkels vooral afgelopen jaar hard: -54 procent vergeleken met 2019. Vooral op de meest aantrekkelijke locaties in de stad nam de leegstand toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Winkels
e-commerce
Drenthe
Groningen