Woningmarkt Groningen en Drenthe verkrapt

De woningmarkt in Groningen en Drenthe vertoont ook tekenen van verkrapping, al is deze in het algemeen minder ernstig dan landelijk door makelaarsorganisatie NVM wordt gemeten.

Landelijk is het aanbod van verkoophuizen ten opzichte van vorig jaar met 37,2 procent gedaald. Dat percentage valt alleen in en rond de stad Groningen licht hoger uit, terwijl Noord-Drenthe (Assen en directe omgeving) zich positioneert op het landelijke gemiddelde. Beide regio’s kenmerken zich daardoor als een krappe woningmarkt.

Op jaarbasis zijn de prijzen in den lande met gemiddeld 9,7 procent gestegen. Ook op dit punt noteert NVM grote regionale verschillen. In het krappe Noord-Drenthe ligt het prijsniveau maar 0,1 procent hoger dan vorig jaar terwijl Zuidwest-Drenthe een herstel van 7,8 procent meldt.

In Groningen registreerden de makelaars een prijsstijging van 11 procent. Twee regio’s in de provincie lieten zelfs prijsdalingen zien. Het betreft Noordoost-Groningen (min 2,7 procent) en Midden-Groningen (min 0,7 procent).

In de Drenthe verkochten NVM-makelaars 1553 woningen. Weliswaar een plus van 14,4 procent ten opzicht van het derde kwartaal in 2016, maar slechts eentje meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar. De gemiddelde looptijd is op jaarbasis gedaald van 155 naar 90 dagen. De gemiddelde koopsom bedroeg 213.796 euro.

In de provincie Groningen werden 1559 huizen verkocht, een plus van 8,8 procent. De stad Groningen was met 601 huizen weer de topper. Door de krapte in de stad zagen makelaars de belangstelling voor huizen buiten de stad toenemen met 13,8 procent.

De gemeente Groningen is met 26 dagen koploper qua omloopsnelheid, De Marne is met 400 dagen hekkensluiter. Landelijk staan huizen gemiddeld 56 dagen te koop. Het gemiddelde voor de provincie is 131 dagen. De gemiddelde koopsom bedroeg 187.878 euro tegen landelijk 264.000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.