Woningmarkt trekt verder aan

De woningmarkt in Groningen en Drenthe trekt aan, zij het minder dan voor heel Nederland geldt. In Drenthe zijn in het eerste kwartaal 12,7 procent meer woningen via NVM verkocht ten aanzien van vorig jaar, in de provincie Groningen 15,3 procent huizen meer. Landelijk is sprake van een plus van 19,7 procent.

In heel Groningen zijn 1258 woningen verkocht. In de provincie zijn de verschillen groot. Het provinciale cijfer is enigszins geflatteerd omdat 20 transacties in negen andere regio’s in Groningen voor die gebieden tot relatief hoge verkooppercentages zorgen. Dat blijkt wel uit het feit dat het groeicijfer voor de stad Groningen in het eerste kwartaal maar op 12,8 procent is uitgekomen. En dat terwijl die markt trekjes van overspannenheid vertoont met een gemiddelde verkooptijd van 40 dagen voor de 589 verkochte woningen. Landelijk gaat het om 108 dagen. De gemiddelde verkooptijd in Zuidhorn bedraagt 91 dagen tegen 401 dagen in Eemsmond.

In Drenthe veranderden 1091 woningen via NVM van eigenaar. De gemiddelde looptijd is 162 dagen tegen 153 dagen vorig jaar. Het eerste kwartaal gaf vooral een verkoopplus in duurdere woningen te zien.

Bij alle NVM-makelaars in ons land werden in het eerste kwartaal 34.810 huizen verkocht. Vooral nieuwbouwhuizen waren flink meer in trek. NVM-voorzitter Ger Hukker schrijft die ontwikkeling vooral toe aan de aanhoudend lage hypotheekrente.

Ook de huizenprijzen laten al lange tijd een stijgende lijn zien. Hier gaat het om een reeks van negen kwartalen. De afgelopen drie maanden werd voor verkochte woningen gemiddeld 225.000 euro neergeteld. Dat is 5,5 procent meer dan vorig jaar en 1 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. ,,De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog ruim 9 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 11,3 procent hoger dan op het dieptepunt”, aldus Hukker.

Er zijn nog wel een aantal obstakels die verbetering van de doorstroming op de markt in de weg staan. Zo kampen nog altijd 800.000 huishoudens met een woning die 'onder water' staat. Hun huis is op de markt minder waard dan hun hypotheekschuld. Ook lijkt de verhuisbereidheid onder 50-plussers af te nemen, omdat die door beperkende regelgeving soms moeite hebben hun hypotheek rond te krijgen.

Verder hebben jongeren en singles soms veel problemen om voldoende eigen geld bij elkaar te verzamelen om een huis te kunnen kopen. De makelaars roepen de overheid op van dit soort punten werk te maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.