Zakenvrouw Van Kemenade over Topshelf-flop: ‘Ik voel me ongelooflijk genaaid’

Onderneemster Inge van Kemenade wijt het floppen van de vier Topshelf-warenhuizen in voormalige V & D-vestigingen, waaronder die in Groningen, aan vastgoedeigenaar IEF Capital.

Dat zegt ze in een interview met het zakenblad Quote. De tienjarige huurcontracten die zij voor drie van de vier winkels met het concern afsloot, dwongen haar de warenhuizen te snel en daardoor vol mankementen te openen, aldus Van Kemenade.

In Groningen had ze een groot probleem met de aanwezigheid van asbest in het pand, vertelt ze in Quote. ,,Tijdens de onderhandelingen voor het contract in Groningen heeft IEF daarom de voormalig facilitair manager van V&D erbij gehaald. Ik heb toen gezegd: ’Het is nu eind juni en het pand moet op 15 september worden opgeleverd. Dat vind ik doodeng, laten we het plan een jaar uitstellen.’ Maar toen zei die man: ‘Joh, geen punt, zoveel asbest zit er niet. Dat regelen we wel even tijdens de bouwvak.’Maar toen wij in augustus bij dat pand kwamen, bleek het asbest nog helemaal niet weggesaneerd. Intussen bleek dat in opdracht van IEF het pand wel volledig gestript was. Wanden, camera’s, omroepinstallaties, de kluis: als het niet gesloopt was, was het wel verkocht. Helemaal leeg. En toen kwam ik in de problemen.”

Want, zegt Van Kemenade, haar huurcontract met IEF Capital eiste dat het warenhuis in Groningen op 1 december open ging. ,,Uitstel was niet bespreekbaar. Dus toen moest ik met spoed installatiebedrijven laten komen, inventaris laten aanrukken, alles opbouwen, bedrading, bekabeling. Uiteindelijk was ik ruim 1,5 miljoen euro verder, alleen voor het pand in Groningen.”

Van Kemenade opende in 2016 ook Topshelf-vestigingen in Arnhem, Nijmegen en Alkmaar (waar het pand van Bouwfonds was). Dit voorjaar ging de laatste winkel dicht. De onderneemster zegt te zijn stukgelopen op ‘de keiharde vastgoedwereld. ,,Ik voel me ongelooflijk gennaaid”, zegt ze. Volgens haar was er wel een markt voor het Topshelf-concept. ,,Na een moeizame aanloopfase gingen in Arnhem en Groningen de omzetten omhoog.” Het échec heeft haar naar eigen zeggen zeven miljoen euro gekost. IEF Capital laat Quote weten niet te reageren op het relaas van Van Kemenade.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.