Zaterdag in DvhN: energiecentrales Eemshaven willen toekomst zonder CO2-uitstoot

Mede door hun komst verwierf de Eemshaven de reputatie van ‘stopcontact van Nederland’. De twee energiecentrales die er de afgelopen jaren verrezen, kunnen samen bijna 6,5 miljoen Nederlanders van stroom voorzien.

Onder druk van de klimaatdoelstellingen maken de Magnum-gascentrale van Nuon (investering 1,8 miljard euro) en de Eemshaven-kolencentrale van RWE (investering 2,8 miljard euro) zich nu - nog maar enkele jaren na de opstart - op voor een nieuwe ‘groene’ toekomst.

De Magnum wil als eerste centrale in de wereld het aardgas als brandstof vervangen door groene waterstof, die slechts waterdamp als uitstoot geeft. RWE wil de steenkool verruilen voor biomassa en de CO2 die bij verbranding ontstaat, gaan afvangen.

Nuon besloot onder meer tot overstap op groene waterstof omdat bij de ingebruikname van de ‘Magnum’ de markt voor gascentrales zeer slecht was. De centrale stond vaak stil. Voor de kolencentrale was de markt juist daardoor ideaal. Voor de Eemshaven-centrale dreigt echter sluiting, omdat het kabinet van alle kolencentrales af wil.

Bijzondere rol

Plantmanager Martinus Tabak van de Eemshavencentrale ziet juist een bijzondere rol voor de vaak vanwege de CO2-uitstoot verguisde kolencentrale in een duurzame energievoorziening. De centrale kan volgens hem zelfs ‘groene CO2’ gaan leveren als grondstof voor de chemische industrie in Delfzijl.

Het kabinet wil dat in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland is afgenomen met 49 procent, ofwel 56 Megaton. Bij de Magnum- en de Eemshavencentrale komt nu -als ze volop draaien- jaarlijks respectievelijk vier en acht Megaton vrij

De elektricteitsproductie in Nederland moet niet alleen vergroenen, maar ook fors groeien. Nu nog wordt 20 procent van de energie als elektriciteit geleverd en 80 procent als gas. Die verhouding is in 2050, als de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs een feit moeten zijn, naar verwachting fifty-fifty.

Zaterdag in DvhN en online

Zaterdag in DvhN en op dvhn.nl: de plannen van de Magnum-centrale en de Eemshavencentrale om te vergroenen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.