Zeiljacht Ecolution van Wubbo Ockels omgebouwd tot waterstofschip

De Ecolution, het duurzame zeiljacht van de in 2014 overleden astronaat Wubbo Ockels, wordt omgebouwd om op waterstof te kunnen varen.

De financiering van de ombouw is rond, nu na de provincie Groningen en de Rabobank de Gasunie een deel van de kosten wil betalen. Hoeveel die exact bedragen, is volgens een woordvoerder van de provincie nog niet bekend.

De Ecolution moet na de ombouw het boegbeeld worden van de groene-waterstofeconomie die Noord-Nederland wil ontwikkelen. Het zal aanwezig zijn bij de Olympische Spelen in 2020 in Japan, die in het teken staan van de duurzame brandstof. Het is de bedoeling dat TeamNL, de Nederlandse olympische sporters ook de ambities van het Noorden gaat uitdragen. De inzet is dat de Ecolution in Tokyo kan aanleggen nabij het Holland Heineken House.

Ook elders zal het schip voor promotiedoeleiden worde ingezet.

De Ecolution is al grotendeels groen geschilderd, de kleur van de Top Dutch-campagne waarmee Noord-Nederland zich promoot. Een oranje strook maakt de Nederlandse herkomst duidelijk en verwijst naar het belang van de waterstofplannen voor de nationale economie. De ombouw tot waterstofschip was lange tijd onzeker doordat het geld er nog niet voor was.

De bouw van de Ecolution begon in 2007.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.