Zonnepark in de maak

Tegen de achtergrond van het windmolenpark Delfzijl-Zuid wordt gewerkt aan een andere bron van duurzame energie: het vooralsnog grootste zonnepark van Nederland.

Op een terrein van 30 hectare (gelijk aan bijna zestig voetbalvelden) aan de Warvenweg bereiden graafmachines de plaatsing voor van ruim 120.000 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 30 megawatt. Als alles volgens plan verloopt, leveren die eind van dit jaar voldoende elektriciteit voor 7500 tot 8000 huishoudens.

Het plan voor Sunport Delfzijl, zoals de ‘zonnecentrale’ heet, is ontwikkeld door projectontwikkelingsmaatschappij SunPort Energy van zakenman Hans Hoven. Hij droeg het plan in januari van dit jaar over aan de Duitse onderneming Wirsol, die het zonnepark financiert, bouwt en gaat exploiteren. Solar Park Delfzijl is na de voltooiing het grootste zonnepark van Nederland. Voor hoe lang is echter de vraag. Het bedrijf Powerfield Nederland in Dokkum wil in Sappemeer een zonnepark aanleggen met 350.000 panelen op 115 hectare. De plannenmaker heeft echter nog geen zekerheid over de benodigde subsidie.

Dat geldt ook voor het zonnepark dat het bedrijf wil bouwen langs de A7 bij Leek, dat met 40.000 panelen, een oppervlakte van 14 hectare en een vermogen van 15 megawatt ook enige tijd gold als het grootste zonnepark dat in Nederland zou komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.