Zonnepark op dijk in Eemshaven

Op de dijk langs de Kwelderweg in de Eemshaven komen 19000 zonnepanelen te liggen.

Exploitant wordt Zonoord BV, dat is gelieerd aan Ply Energy in Groningen. Het zonnepark krijgt een vermogen van bijna 5 megawatt. Daarmee kan het net zo veel energie produceren als 1300 huishoudens verbruiken. De investering bedraagt zo'n vijf miljoen euro.

De panelen komen te liggen op de zuidkant van de dijk. Mede daardoor zal het verkeer langs de Kwelderweg geen hinder ondervinden van reflectie. Dat geldt ook voor automobilisten die vanaf de N33 naar de Eemshaven rijden, doordat de zonnepanelen onder een zodanige hoek worden geplaatst dat de reflectie omhoog gaat.

De dijk is de oude zeedijk. Hij verloor de functie als waterkering toen de Eemshaven werd aangelegd.

Of het zonnepark er daadwerkelijk komt hangt onder meer af van de vraag of het ministerie van Economische Zaken er subsidie voor geeft. Gerben Smit van Ply Energy is daar optimistisch over. ,,Afgelopen jaar zat er voor zonne-energie niet veel in de pot, maar ze heeft weer een belangrijke plaats gekregen in het beleid voor duurzame energie", zegt hij.

Deze week dient Ply Energy een vergunningaanvraag in, die naar verwachting half 2016 is afgehandeld. Daarna volgt de subsidieaanvraag. Wordt die gehonoreerd, dan kan het zonnepark naar verwachting in 2017 in gebruik worden genomen.

Ply Energy houdt zich oorspronkelijk bezig met het ontwikkelen, bouwen en beheren van windmolenparken in opdracht van klanten. Via de dochteronderneming Solarfields legt het zich nu ook toe de realisatie van zonneparken, zowel voor opdrachtgevers als om zelf te exploiteren. Momenteel is het daar op 20 locaties in Noord-Nederland mee bezig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.