Zonneparkje aanleggen? In deze gebieden kun je nog groene stroom kwijt

Enexis kan het elektriciteitsaanbod van zonneparken niet meer aan. De netbeheerder wil kortere procedures voor werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk.

Het bedrijf vraagt de provincies Drenthe en Groningen of die sneller vergunningen kunnen afgeven voor werk aan het net, zodat het niet drie tot vijf jaar hoeft te duren voor een zonnepark kan worden aangesloten.

De capaciteit voor de afname van groene stroom uit zonneparken verschilt per gebied. Dat geldt zowel voor het netwerk van Enexis, als voor dat van landelijk netbeheerder Tennet.

Tekst leest verder onder illustratie

Kippenboer

Vorige week kwamen onder meer de VV Nieuw-Buinen en een kippenboer in Witteveen in het nieuws. Zij willen zonnepanelen plaatsen op de daken van de clubkantine en kippenschuren, maar kunnen voorlopig niet op het netwerk worden aangesloten. Enexis zegt dat het aantal aanvragen voor een aansluiting dat niet kan worden gehonoreerd, in elk geval tientallen bedraagt.

Maatschappelijke projecten

Woordvoerder Jan Bakker heeft begrip voor de teleurstelling van de boer en de voetbalclub. ,,Wij mogen ook geen onderscheid maken ten opzichte van bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Voor ons is een aansluiting een aansluiting.”

De suggestie van het Drentse Statenlid Peter Zwiers (PvdA) dat netbeheerders capaciteit moeten reserveren voor zogeheten maatschappelijke energieprojecten, vertelt Bakker, kan Enexis niet opvolgen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat dat niet toe. Die wil zekerheid dat elke investering geld oplevert. Daarmee wil de toezichthouder voorkomen dat de consumenten voor het elektriciteitstransport meer kosten betalen dan nodig is.

Groene waterstof

Enexis adviseert mensen die snel stroom willen leveren met zonnepanelen te kiezen voor gebieden waar het netwerk nog wel voldoende capaciteit heeft. Bakker: ,,Een andere mogelijheid is dat je de zonnepanelen plaatst op een locatie waar de geproduceerde stroom helemaal wordt gebruikt.’’

Waar de capaciteit van het net niet groot genoeg is voor het zonnepark dat een initiatiefnemer wil bouwen, zegt Bakker, zou hij kunnen overwegen de piekproductie te gebruiken voor de aanmaak van groene waterstof.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.