‘Dr. Denker is leuk, maar ik heb ‘m nog nooit helemaal opgelost’

Voor sommige puzzelliefhebbers is de Dr. Denker onlosmakelijk verbonden met kerst. Voor anderen is het.. een grote bron van ergernis. Dagblad van het Noorden ging op zoek naar de haters en liefhebbers van de hersenkraker.

Gezellig toch? Met z’n allen puzzelen in de kerstvakantie? Ja en nee. Waar sommige mensen weken van te voren uitkijken naar de komst van de Dr. Denker en hun wekker zetten om extra exemplaren te kopen, zijn anderen minder enthousiast. Journalist Patriecia Kolthof plaatste een oproepje op Twitter. Wat blijkt? De meningen verschillen nogal.

Frustratie

„In de familie was het altijd een wedstrijdje en belden we de antwoorden rond. Maar het is de laatste jaren zo be-lach-e-lijk moeilijk en vergezocht dat we er geen lol meer in hebben!”, tweet Jovancka Homan. Zij skipt de hele puzzel omdat ze het niet meer te doen vindt.

„Ieder jaar weer frustratie”, zegt Chantal Wachtmeester.

Tiramisu

En ze zijn niet de enige die er zo over denken.

Zo snap ik niets van de puzzel, doet mijn vriend stoïcijns alsof het ding niet bestaat en is mijn zwager zo’n fan van dat we de krant opsturen naar Nieuw Zeeland waar hij op vakantie is. Vorig jaar sloeg de stemming tijdens het kerstdiner spontaan om toen de zwager in kwestie na heel lang denken eindelijk een van de raadsels oploste. Vond ‘ie de tiramisu opeens wél weer lekker.

Anderen laten zich niet gek maken door het spel. „Leuk, maar nog nooit helemaal opgelost” zegt iemand. Bertus Meijer laat weten dat de puzzel tijdens kerst standaard op tafel ligt. „Moet me wel beheersen niet naar oplosssingen te zoeken op internet.”

Echte fans

Dan zijn er nog de échte fans. Mensen bij wie de Dr. Denker het onderwerp van de dag is.

Zo zet Iris elk jaar de wekker om de krant te bemachtigen. Als ze hem heeft begint het puzzelen meteen en als de familie samen is op Eerste Kerstdag gaat dat gewoon verder. „Als kind snapte ik er altijd vrij weinig van, maar oh wat gezellig om met de hele familie te brainstormen. Nu ik ouder ben kom ik er een stuk beter uit, alleen nog steeds te jong om de referenties naar oude ministers e.d. te herkennen.”

Aha-moment

Hans Alting verheugt zich al weken op Dr. Denker. „De eerste tien in een uurtje oplossen en dan de hele kerstvakantie het hoofd breken op de rest”, schrijf hij. Zijn gouden tip? „Lang blijven staren en dan krijg je (hopelijk) een aha-moment!”

menu