Het kabinet moet zo snel mogelijk het ’driekleurensysteem’ invoeren om de grenzen weer te kunnen openen, vindt de luchtvaart- en reisbranche. Maar pas op 3 mei wil het kabinet daar een knoop over doorhakken.

„Er wordt op 3 mei besloten dat reizen naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Portugal weer mogelijk zal zijn. Dat zou een eerste opening zijn, waarbij het aantal besmettingen ter plaatse maximaal 0,005 procent mag liggen”, zegt voorman Marnix Fruitema van de luchtvaartkoepel Barin dinsdag.

Nederlanders snakken weer naar buitenlandse reizen. Zo tekenden er maandag 45.000 mensen in voor een proefreis naar de Canarische eilanden.

Quarantaineplicht

Hoe Den Haag precies met het reizen naar buitenland wil omgaan is nog niet duidelijk. Het reisadvies voor alle landen kleurt tot 15 mei nog oranje, vanaf die datum hoopt het demissionaire kabinet de quarantaineplicht in te kunnen zetten voor mensen die in een hoogrisicoland zijn geweest. Voor gevaccineerde reizigers zou dat ook gelden.

Of alle landen van ’oranje’ worden gehaald beslist het kabinet op 3 mei. Naar Europese maatstaven is bijna het hele continent nog een hoogrisicogebied, inclusief Nederland zelf. Dit deed het kabinet in december om reizen naar het buitenland te ontmoedigen. Dit zegt echter niets over het daadwerkelijke besmettingsgevaar. Sommigen zien nu een oplossing in een aparte lijst voor veilige landen.

„Een aparte lijst is onzinnig. Vanuit een land als Portugal kun je nu ook al terugreizen naar Nederland zonder enige test”, zegt Fruitema. „Gewoon de drie kleuren, groen, geel en oranje plus de bijbehorende maatregelen toepassen. Eerder zei minister De Jonge (Volksgezondheid) al dat niet heel Europa over één kam geschoren kon worden.”

Met de komst van een quarantaineplicht verdwijnt het vliegverbod voor tal van bestemmingen. Wel is het idee om de dubbele testplicht te behouden voor landen waar nu zo’n vliegverbod geldt. In de Tweede Kamer is D66’er Paternotte daar kritisch over. Hij vraagt zich af of een verlengd vliegverbod voor landen Brazilië en India niet beter is. Het vliegverbod is echter in januari gekomen, omdat verplichte quarantaine nog niet mogelijk was. Dat is straks mogelijk wel het geval.

Kritiek op De Jonge

Voor de invoering van de quarantaineplicht is ook niet automatisch een meerderheid. Meerdere partijen zijn kritisch over het plan van minister De Jonge. Volgende week onderbreekt de Kamer het reces voor een debat.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat reizen nauwelijks leidt tot besmettingen in Nederland, ook in de afgelopen maanden niet. „Vorige week was in Nederland 0,005 procent van het totale aantal besmettingen reisgerelateerd, waarvan de helft door grensverkeer over de weg”, zegt Fruitema.

De reisbranche stelt dat de verplichte quarantaine niet voor elke reis moet gelden, maar uitsluitend voor echte hoog-risicogebieden, waar het aantal besmettingen hoog is. Topman Mattijs ten Brink wijst erop dat België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken dat ook niet doen. „We moeten zo snel mogelijk terug naar het kleurcodering per bestemming om maatwerk mogelijk te maken en reizigers goed te kunnen informeren.” KLM wil niet reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra