10 jaar Twitter: hoe het begon

Op 21 maart 2006, 20.50 uur tweet Twitter-topman Jack Dorsey. ,,just setting up my twttr.'' Vandaag zijn we 320 miljoen gebruikers en tien jaar verder.

Twitter vat de eigen geschiedenis samen in onderstaand filmpje:

In juli 2006 gaat Twitter online, maar het is niet meteen een doorslaand succes. De functie van het medium wordt pas echt ontdekt tijdens muziekfestival SXSW in Texas. Daar wint het ook de web award en het aantal gebruikers neemt snel toe.

Crash Turkish Airlines

In eigen land bewijst Twitter zijn functie tijdens de crash van het Turkish Airlines-toestel op 25 februari 2009 in de buurt van Schiphol. Negen van de 135 inzittenden kwamen om het leven. 16 minuten nadat het ongeluk gebeurde, wist een Twitteraar er melding van te maken. Twitteraars van het eerste uur noemen dit moment de doorbraak van Twitter in Nederland.

Stagnatie

De groei van Twitter stagneert al een tijd: het aantal actieve gebruikers blijft bungelen rond de 320 miljoen. Het bedrijf probeerde met de introductie van nieuwe functies nieuwe gebruikers aan te trekken. Even leek het tegenovergestelde te gebeuren: Begin februari sloeg de paniek toe. BuzzFeed News wist te melden dat de niet-chronologische tijdlijn geintroduceerd zou worden. Twitteraars over de hele wereld gebruikten #RIPTwitter om hun ontevredenheid te uiten.

Naast het kwakkelen en incidentele blunders en onjuistheden (herinnert u zich deze nog?), viert Nederland vandaag vooral het bestaan Twitter. En de liefde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.