23 jaar Piets Weer op SBS: 2,3 miljoen kilometer door Nederland voor bijna 20.000 weerberichten

In 23 jaar SBS6 zag Piet Paulusma het hele land en het hele land keek naar Piet. Na dit jaar geen oant moarn meer op SBS6. Hij wordt de laan uitgestuurd.

Piet Paulusma rijdt voor SBS6 zo'n 100.000 kilometer per jaar, dus reken maar uit: hij reed zo'n 2,3 miljoen kilometer door Nederland in de afgelopen 23 jaar. Met gemiddeld drie weerberichten per dag: bijna 20.000 weerberichten in totaal. Over zon, regen, wind, hoogwater, paraplu's en barbecue-cijfers.

Piet Paulusma werkte sinds 1996 voor SBS6. Zijn doorbraak volgde tijdens de Elfstedentocht van 1997. Hij was toen net in dienst van SBS en praatte in het programma Hart van Nederland het weer aan elkaar.

Al snel werd hij een begrip in Nederland en kreeg hij zijn eigen programma: Piets Weer, iedere dag rond 22:50 uur. Dat werd uitgebreid met twee korte weersverwachtingen eerder op de avond. Tussen twee programma's door of tijdens een reclamebreak: keek je een avondje SBS, dan zag je Piet minimaal drie keer.

SBS laat Piet Paulusma na 23 jaar in de kou staan
Lees verder

'Prachtig'

Hij stond in Efteling of op het wad bij Terschelling, op een winderige dijk of gewoon op het dak van zijn herenhuis in Harlingen. Tussen koeien of ergens op een camping: Piet zag het hele land en het hele land keek naar Piet. Hij reed net zo lief naar Ens of Zuid-Limburg als naar Makkum.

Piet is publiek bezit. Hij kan niet de straat op of hij hoort: 'Piet, wanneer krijgen we sneeuw?'  of 'Oant moarn!'. Hij vindt het ,,prachtig'', zei hij in een interview met de Leeuwarder Courant in 2014. ,,Als dat niet zo was, had ik het niet zo lang volgehouden.''

Door zijn dagelijkse praatje bij SBS is hij een Bekende Nederlander, en dat vindt hij helemaal niet erg. ,,Ik ben bijna elke dag op televisie. Dat ik daardoor geen privacy meer heb, daar kan ik wel tegen. Ik vind het prachtig. Maar dat kan ik alleen maar omdat het bij mijn karakter past. Ik speel geen toneelstukje, ik hoef alleen maar mezelf te zijn", zei hij in 2014.

Gezondheidsklachten

Piet Paulusma, geboren op 15 december 1956, deed de mavo in Franeker en de havo in Harlingen, maar maakte de laatste niet af. Van 1974 tot en met 1996 werkte hij voor PTT (nu KPN). In 1985 begon hij bij Omrop Fryslân als weerman, vanaf 1996 ook voor SBS6. Eigenaar Talpa wil na 23 jaar van hem af. Zijn contract loopt eind 2019 af en dat wordt niet verlengd.

Piet heeft vier dochters en een zoon. Dochter Martsje werkt voor zijn bedrijf, Piet Paulusma Meteo Services. Zij verving hem afgelopen zomer, toen hij met gezondheidsklachten werd opgenomen in het ziekenhuis en gedwongen rust moest nemen. Na een paar weken keerde hij terug op televisie. En waren een van de weinige weken dat hij in 23 jaar niet op landelijke televisie was. Want Piet en vakantie? Twee weken voor de bouwvak en twee weken in het najaar. Niet meer.

Piet Paulusma voorspelt ongewoon zware winter: hoe komt hij erbij?
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.