75- en 76-jarigen en nieuwe groep zorgmedewerkers nu aan de beurt voor coronavaccin, in april 65-plussers

Nog eens bijna 40.000 medewerkers in acute zorg krijgen vaccin. ANP

Mensen van 75 en 76 jaar oud krijgen vanaf woensdag een uitnodiging om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Half april zijn 70- tot 74-jarigen aan de beurt en eind april mensen van 65 tot 69. Ook een nieuwe groep zorgmedewerkers kan worden gevaccineerd.

Ook hun partners mogen zich laten vaccineren. Zij krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat zegt Jaap van Delden, die voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het vaccinatieprogramma leidt woensdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Volgens Van Delden is de vaccinatie van de ouderen inmiddels ”ongeveer klaar”. Binnen twee tot drie weken moet de vaccinatie van mensen met medische risico's afgerond zijn.

Volgende groep zorgmedewekers

Ongeveer 39.500 mensen die werken in de acute Covid-zorg of op de spoedeisende hulp krijgen ook snel een vaccin. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

De medewerkers worden 'op korte termijn' gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Nu worden 63- en 64-jarigen geprikt met dat vaccin en mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down. Volgens De Jonge gaat de planning voor die groep slechts 'enkele dagen' achterlopen nu de groep zorgmedewerkers erbij komt.

In januari werden ook al 40.000 zorgmedewerkers gevaccineerd. Maar het aantal medewerkers is inmiddels gegroeid door extra opgeleide krachten of mensen die terugkomen van verlof.

De Jonge schrijft dat de druk op de acute ziekenhuiszorg weer toeneemt. Ook zal het aantal ziekenhuisopnames volgens de laatste prognoses fors oplopen in de komende weken. Door medewerkers te vaccineren moet het ziekteverzuim beperkt blijven, zodat de druk niet nog verder oploopt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra