Gert Vos van Stichting Bevrijdingsbos over vieren van vrijheid in coronatijd. 'Zolang er mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, blijven we herdenken' | DVHN Live

Het is deze week precies 76 jaar geleden dat de stad Groningen werd bevrijd. Vier dagen lang - van 13 tot en met 16 april - werd er hevig gevochten in de stad. Gert Vos van Stichting Bevrijdingsbos vertelde woensdag in DVHN Live hoe er word herdacht in coronatijd en waarom herdenken en vieren van de vrijheid belangrijk is.

De bevrijding van Groningen ging niet zonder slag of stoot. In tegenstelling tot veel andere steden waren de bewoners niet geëvacueerd. De gevechten speelden zich af voor de ogen van de Stadjers, er vielen burgerslachtoffers, er lagen dode soldaten in de straten en na vier dagen strijd lag de binnenstad in puin.

Die dagen worden elk jaar in april herdacht in het Bevrijdingsbos, een bos van Canadese maples (esdoorns) bij Noorddijk ten noorden van de stad Groningen. „In totaal zijn bij de bevrijding 43 Canadese soldaten om het leven gekomen. In 1995 is dit bos geplant ter nagedachtenis aan de overleden Canadezen.”, vertelt Vos. „De veteranen zijn hier regelmatig naar een bevrijdingsfeest gekomen. Het geeft een heel bijzonder tintje om hen op zo’n moment te ontvangen. De bevrijding wordt dan naar beide kanten een heel tastbaar iets.”

Uitstel

Vorig jaar werden de extra grote herdenkingen en feestelijkheden in het kader van 75 jaar bevrijding uitgesteld vanwege corona. Ook dit jaar ging er een streep door de herdenkingsactiviteiten. „Het was niet mogelijk om de ideeën die we hadden goed uit te voeren met de huidige maatregelen. Jammer dat het nu weer niet kan doorgaan, maar de ideeën voor de herdenking blijven bestaan. We schuiven het gewoon door naar volgend jaar en gaan ons best doen om er een mooie viering van te maken”, zegt Vos.

Wel heeft Stichting Bevrijdingsbos samen met Oorlogs- en Verzetcentrum Groningen dit jaar verschillende digitale banners over de Canadese soldaten geplaatst. „Op onze website staat een volledig overzicht van de digitale banners. Hiervoor werkten we samen met verschillende scholen die informatie over de omgekomen soldaten verzamelden. Dit is gebundeld in een aantal verhalen, waardoor een mooi kijkje in hun leven uit die periode is ontstaan.”

‘Herdenking verandert op den duur’

In het interview staat Vos ook stil bij de vraag waarom herdenken belangrijk is en hoe lang we in Nederland nog stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. „Zolang er mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt, zullen we blijven herdenken. Op den duur zal het vast veranderen, maar wanneer dat gebeurt kan ik niet aangeven.”

Dat herdenken wel belangrijk is, staat als een paal boven water voor Vos. „Onze vrijheid danken we aan de bevrijding. Het is goed om stil te blijven staan bij de ontberingen van de oorlog en dat we dankbaar mogen zijn om in vrede te leven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Video
DVHN Live
75 jaar vrijheid