Persoonsgegevens uit coronatest GGD illegaal verhandeld. Zijn we nu nog wel bereid ons te laten testen?

Het aantal testaanvragen bij de GGD is onveranderd. ANP

Het aantal testaanvragen bij de GGD is niet verminderd sinds maandag bekend werd dat persoonsgegevens uit de systemen illegaal worden verhandeld. Koepelorganisatie GGD GHOR spreekt van goed nieuws.

Maandag bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat gegevens van burgers die zich bij de GGD hadden laten testen op corona op grote schaal illegaal verhandeld werden. Onder andere hun adresgegevens, telefoonnummer en burgerservicenummer kon zonder extra beveiliging uit de systemen geplukt worden door callcentermedewerkers.

GGD vreesde minder testaanvragen

De GGD vreesde dat het nieuws zou leiden tot minder testaanvragen en een hoger aantal afgezegde tests, maar daar is volgens woordvoerder Sonja Kloppenburg geen sprake van. ,,We hebben gekeken naar de trend vóór maandag 16.00, toen het nieuws naar buiten kwam, en daarna. We dachten dat er wel een verandering zou zijn, maar die is er helemaal niet. De lijn van het aantal binnenkomende áanvragen is bijna perfect doorgetrokken.’’

Wel zijn er iets meer afspraken afgezegd en verzet dan het gemiddelde: ,,Maar ook dat is niet hoger dan de dag waarop tot nu toe de meeste afzeggingen waren.’’ Kloppenburg spreekt van goed nieuws: ,,Het gaat natuurlijk om de volksgezondheid. Daarvoor moeten we blijven testen en veel contacten zien te voorkomen. Wat het testen betreft lijkt de datadiefstal dus geen invloed te hebben gehad.’’

Autoriteit Persoonsgegevens

De GGD werkt in de tussentijd aan een oplossing van de datadiefstal en de problemen met de systemen. Zij heeft een melding gedaan bij de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Ook stelt zij in een verklaring op de website nieuwe maatregelen te hebben genomen, maar hier nog niks over te kunnen zeggen.

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt veel bezorgde telefoontjes van burgers. Hierdoor is het kantoor moeilijk te bereiken. Zij verwijst bellers voor vragen en klachten door naar de GGD.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus