Advocaten zetten eigen beveiligd communicatiesysteem op

Vijftien strafrechtadvocaten nemen deze week gsm’s in gebruik die niet zijn af te luisteren. Zij willen zo voorkomen dat justitie ‘per ongeluk’ meeluistert.

Het beveiligde communicatiesysteem wordt vanaf volgende week ook aangeboden aan álle advocaten in Nederland, zegt gerenommeerd strafadvocaat Sanne Schuurman uit Breukelen, die het initiatief heeft genomen.

Afluisteren onmogelijk

De hardware en software van de speciale telefoons moet afluisteren onmogelijk maken. De eerste gebruikers van drie grote advocatenkantoren krijgen de speciale telefoons vrijdag uitgereikt. De Orde van Advocaten en het Openbaar Ministerie zijn afgelopen vrijdag uitvoerig schriftelijk ingelicht over de plannen.

Wettelijk is vastgelegd dat advocaten niet mogen worden afgeluisterd. In de praktijk zeggen advocaten echter voorbeelden te kennen dat dit per ongeluk tóch gebeurt. „We moeten helaas constateren dat in veel dossiers toch per ongeluk communicatie terecht komt van geheimhouders. Hoewel justitie er dan wettelijk niks mee mag, zit het dan toch in de hoofden van opsporingsambtenaren.”

Veilig

Advocaat Schuurman: „Met dit systeem zorgen we ervoor dat geheimhouders veilig op verschillende manieren met elkaar en met hun cliënten kunnen communiceren. Onderschepte berichten zijn niet leesbaar of niet te horen. Door precies te zeggen aan het Openbaar Ministerie wie er gebruik van maakt, en het exclusief aan te bieden aan wettelijke geheimhouders, creëren we een waarborg voor wat wettelijk is vastgelegd: dat we niet afgeluisterd mogen worden. Nu zorgen we ervoor dat dit ook niet meer ‘per ongeluk’ kan gebeuren.”

Voor de heimelijke communicatie van, tussen en met advocaten is een aparte BV opgericht: ‘Secret Holder Communications’. Het Openbaar Ministerie krijgt vrijdag een lijst met de eerste vijftien advocaten die het systeem gaan gebruiken. Alle gebruikers moeten aangesloten zijn bij de Orde van Advocaten, die eveneens een lijst krijgt.

Met de advocaten wordt een contract gesloten waarin is vastgelegd „dat wij meewerken aan het verstrekken van gegevens op aanvraag van justitie, áls aan de wettelijke vereisten is voldaan”, aldus advocaat Schuurman.

Het bedrijf zegt de wachtwoorden en encryptiecodes van de gebruikers niet te kennen: „Niemand kan dus de communicatie van de geheimhouder inzien zónder de medewerking van die geheimhouder.”

Steeds vaker encryptiesoftware

Volgens advocaten gebruiken steeds meer vakgenoten telefoons waarop encryptiesoftware is geïnstalleerd. „Justitie heeft meerdere invallen gedaan bij aanbieders van deze diensten, waarbij dus ook communicatie is onderschept tussen geheimhouders en cliënten.”

Dit nieuwe systeem zou niet te kraken zijn, tenzij iemand vrijwillig zijn persoonlijke versleutelingscode afstaat. Maar wat nu als een advocaat dit gebruikt voor strafbare feiten? „Zodra de orde van Advocaten aangeeft dat er vermoedens zijn over misbruik van het systeem stoppen we direct de dienstverlening. De advocaat moet vervolgens zelf met het Openbaar Ministerie of de Orde uitvechten of dit terecht is of niet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.