Afsluitdijk Open: 'De dijk bedwingen'

Liefst 33 kilometer. Vier weken voorbereidingstijd. Gaat het verslaggever Carlien lukken om naar de andere kant van de Afsluitdijk te rennen tijdens de Afsluitdijk Open? Personal coach Jeroen van der Mark van FIT.nl schiet te hulp. Deel 3.

Vertrouwen

Ik ben nerveus. Ik zie steeds voor me hoe ik zondagmorgen vroeg in de schemering in Den Oever sta. Kilometers asfalt nog voor me. Friesland ver weg. De twijfel slaat toe. Heb ik genoeg getraind? Kan ik het mentaal aan? Hoewel ik me de laatste weken - met dank aan Jeroen van FIT.nl die hielp met sport en voeding - steeds zekerder begon te voelen, is het vertrouwen op de vooravond van het grote hardloopevenement ver te zoeken.  

Opmerkingen van collega's maken het er niet beter op: 'Heb je eigenlijk ooit eerder zo ver gelopen?', 'Sta je nou te roken?', 'Het gaat morgen onweren he!' En mijn persoonlijke favoriet: 'Ik had niet gedacht dat jij sportief was'. Op die laatste opmerking heb ik maar niet gereageerd.

Lees ook: Deel 1

Gevoel

Ik probeer vast te houden aan het gevoel dat ik had toen ik me maanden geleden voor de hardlooptocht inschreef: Ik wil de dijk bedwingen. Sterker zijn dan de elementen.

Lees ook: Deel 2

Ik weet dat het heftig kan spoken. Mijn ouders hebben het nog steeds over de keer dat ze in een ver verleden de Afsluitdijk over zijn gefietst. Een idee van mijn vader. Moeders was er minder blij mee, maar besloot toch mee te gaan. Tot haar grote spijt. Uiteindelijk heeft mijn vader grommend en puffend, met een stevige hand in de rug van mijn moeder, zijn lief de dijk over moeten duwen. Ze kon niet op tegen de krachtige wind. 

Ik wil als bejaarde kunnen opscheppen dat ik - in mijn jonge wilde jaren - de hele Afsluitdijk over ben gerend. Ik ben weliswaar veel te laat begonnen met trainen, maar in de tijd die ik heb gehad, heb ik wel alles uit de kast gehaald. Goed op mijn voeding gelet, bier laten staan (meestal dan) en veel gesport. Ik denk niet dat dat op eigen kracht was gelukt. Wonderbaarlijk hoe goed je ineens je best doet als je weet dat iemand over je schouder meekijkt. 

Afsluitdijk Open

De Afsluitdijk wordt zondag 4 september eenmalig voor dag en dauw afgesloten voor autoverkeer om ruimte te maken voor de naar verwachting duizenden hardlopers. Deelnemers kunnen kiezen of ze een kwart, de halve of gehele afsluitdijk over rennen. Dat laatste is 33 kilometer.

Icoon Afsluitdijk

De Afsluitdijk Open is onderdeel van project Icoon Afsluitdijk, een kunstproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde die in opdracht van Rijk en regio een bijdrage levert aan de belevingswaarde van de Afsluitdijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.